Klikk på en av sakene!
Sveip sidelengs for å navigere!
1/11: - Hvem myrdet mamma?
2/11: Time for time
3/11: Mayday, mayday
4/11: Redningsaksjonen
5/11: Menneskene om bord
6/11: Slik sank MS «Estonia»
7/11: De alternative teoriene
8/11: Det dramatiske etterspillet
9/11: Estonias historie
10/11: Han dekket forliset
11/11: Slik jobbet vi
Gravsted: Østersjøen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

Reportasje

- Jeg vil vite hvem som myrdet mamma

Jeg kommer aldri til å få se deg igjen», sa seks år gamle Fredrik Andersson da moren skulle på jobbtur til Estland en septemberdag for 20 år siden. Barn sier sånt. Denne gangen stemte det.
Tidslinje & animasjon

Katastrofedøgnet time for time

Klokken 18.15 kaster MS «Estonia» loss i Tallinn. Seks timer senere sender skipet ut sitt første nødsignal.
Lydlogg

«Mayday, mayday»

I en siste kraftanstrengelse klarte besetningen om bord på «Estonia» å gi sin posisjon til skipene i nærheten. En halvtime etter dette lydopptaket er skipet under vann og besetningen på broen omkommet.
Fakta

Redningsaksjonen

29 skip kjempet mot klokken i redningsaksjonen. Bare fire av dem klarte å redde personer opp fra sjøen.
Passasjerlisten

Menneskene om bord

Fra første time etter forliset og frem til i dag har det vært usikkerhet rundt hvem som befant seg om bord på MS «Estonia».
Fakta

Slik sank MS «Estonia»

Hvorfor sank MS «Estonia», og hvordan kunne hun synke så raskt? Forskere mener de har funnet svaret.
Teorier

Seks alternative forklaringer

I informasjonsvakuumet som oppsto etter katastrofen, har ulike konspirasjonsteorier fått grobunn.
Politikk

Det opprivende etterspillet

Svenske myndigheter lovet dagen etter forliset at de omkomne skulle hentes opp. Det skjedde aldri.
Bakgrunn

Skipets historie

Estlands store stolthet ble bygget i Tyskland i 1979, på bestilling fra en norsk investorgruppe.
Aftenpostens journalist forteller

«Faren jeg møtte på kaien visste ikke at fergen med datteren hadde gått ned»

Ensom stod den gamle mannen på kaien. Han var tidlig ute for å hente sin datter som hadde vært på tur til Tallinn med fergen «Estonia».
Om prosjektet

Slik jobbet vi

MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

- Jeg vil vite hvem som myrdet mamma

Det er 20 år siden. Men så lenge MS «Estonia» og 758 lik ligger på havbunnen i Østersjøen får ikke Sverige fred.

Den lille gutten i rammen er blitt voksen, men Fredrik Andersson søker fortsatt svar etter morens død for 20 år siden. FOTO: Stein Bjørge

Den unge moren skulle reise bort. Før Maud Helena Østervall skulle reise til Estland den dagen for snart 20 år siden leverte hun sønnen til besteforeldrene sine. Hun var urolig, og ville ikke dra. Den seks år gamle gutten holdt rundt henne. Så sa han:

«Jeg kommer aldri til å få se deg igjen».

Barn sier sånt. Denne gangen stemte det.

Maud Helena Östervall og sønnen Fredrik Andersson. FOTO: Stein Bjørge

På svarthvitt-bildet holder Maud Helena Østervall rundt en lyshåret pjokk med en ispinne i hånden. Gutten er Fredrik Andersson. Han husker ikke mye fra barndommen. Men han husker at moren kunne bli sint hvis han ikke spiste opp maten, at hun hadde en katt som var vill om morgenen og at hun likte en type sukkertøy med ferskensmak. Hver gang han spiser det, tenker han på henne.

Fredrik Andersson (nå 26) var seks år da det hendte. De voksne visste ikke hvordan de skulle fortelle ham om forliset hele Sverige snakket om, så han var den siste i familien som fikk vite.

Først lenge etterpå fikk han vite at hun hadde lagt igjen et brev. Der beskrev hun hvilken gravstein hun ønsket: Liten og svart, med gullskrift og en hvit due på toppen.

Symbolet på det frie Estland

Maud Helena Østervall jobbet på kjøkkenet på gamlehjemmet i lille Fellingsbro nord for Ørebro. Tidlig om morgenen 26. september 1994 kjørte hun og 30 kolleger fra kommunen halvannen time med buss til Stockholm. Derfra reiste de med MS «Estonia» til Tallinn i Estland.

Skipets historie

Estlands store stolthet ble bygget i Tyskland i 1979, på bestilling fra en norsk investorgruppe.

Estonia var ikke hvilken som helst bilferge.

Hun var et symbol på det frie og selvstendige Estland etter Sovjetunionens fall. Hun var lenken til Sverige, Vesten og den nyvunne friheten. Hun var den estiske handelsflåtens store stolthet. Etter datidens forhold var det Maud Helena Østervall opplevde om bord, luksus.

I Tallinn så følget byens største turistattraksjoner som St. Nikolas-kirken og Alexander Nevskij-katedralen. De skrev navnene sine inn i gjesteboken før de kom tilbake på båten i god tid før den forlot Estland klokken 18.15 (svensk tid) den 27. september. MS «Estonia» sjøsatte annenhver dag fra Estland og Sverige. Fergen ble i hovedsak benyttet av svensker og estere, men også av mange nordmenn. På vei mot Stockholm denne septemberkvelden skulle hun møte hardere vær enn noen gang tidligere.

Da alt løsnet

Etter at skiftet som truckfører på det lokale bryggeriet er over, møter Fredrik Andersson oss i Lindesberg i Ørebro lån en mild augustdag og tar oss med til byens strandpromenade. Foran Lindessjøen står et minnesmerke i stein og glass. Moren og de 30 hun dro sammen med kom ikke tilbake. Mennesker fra 17 nasjoner mistet livet på MS «Estonia», men Sverige ble hardest rammet. 501 svensker mistet livet.

- De første årene etter at hun ble borte vet jeg ikke hvem jeg var. Jeg hadde ingen interesser. Satt mest på rommet mitt. Jeg gråt ikke og følte meg aldri lei meg, men stengte alt inne. Alle sa jeg var så stille. Men jeg kan prate hull i hodet på folk hvis jeg er trygg. Jeg vil ikke være trist og «tråkig», jeg vil være glad, sier han.

Fredrik Andersson er ikke redd for vannet. Nå har han tatt båtførerprøven og er klar til å frakte turister i båt på den vakre Lindessjøen. FOTO: Stein Bjørge

For fem år siden fikk han den store reaksjonen. Over hele Sverige markerte svenskene 15-årsdagen for ulykken. Fredrik Andersson satt i kirken i Lindesberg sammen med de nærmeste slektningene sine. De holdt hverandre i hendene og lyttet til trist musikk i en kirke fylt med blomster. Da mistet Fredrik kontrollen. Én del av ham ville løpe ut av kirken, en annen ville bli. Han ville slå noen, men også klemme. Han ville gråte, men også le. «Nå kommer jeg tilbake til meg selv», tenkte han.

- Det var da alt bristet og rant over.

- Og etterpå?

- Det føltes skjønt.

Seks alternative forklaringer

I informasjonsvakuumet som oppsto etter katastrofen, har ulike konspirasjonsteorier fått grobunn.

Han begynte å lese om forliset, og innså at mengden litteratur og teorier var enorm. Han fant frem til den tyske journalisten Jutta Rabe, som hevder at Estonia ble senket for å forhindre hemmelig last å komme til USA. Han oppdaget den svensktyske advokaten Henning Witte, som mener at Estonia ble sprengt. Han leste teoriene om at skipet kolliderte med en ubåt. Og han tenkte: «Det her må aldri dysses ned. Det må opp og frem.» Han startet Facebook-siden «Vi som vill veta den verkliga sanningen bakom ms/estonias forlisning». Den har nesten 500 medlemmer. Der skriver han:

«Fan vad jag hatar att bli i fråntagen en som man ålskar. En som var en del av ens liv. Når ordet aldrig blir så betydelsefullt och hatat. Som når man inser att man ALDRIG får tråffa henne igen. Hon kommer aldrig att få tråffa mina barn.»

- Jeg vil vite hvem som myrdet min mamma. De må svare for seg. Jeg vil at folk skal vite at det ikke var en ulykke. Jeg vil ikke at det skal bli stille, sier Fredrik Andersson.

Eksperten som ble sikker

Men det finnes eksperter som mener at det ikke finnes flere svar å gi.

For ti år siden kritiserte professor Dracos Vassalos ved University of Strathclyde de to statlig finansierte havarirapportene om forliset for å være ufullstendige. I 2006 ble han med i gruppen som skulle lage en tredje rapport, og i 2008 ble konklusjonen offentliggjort.

På telefon spør Aftenposten Vassalos om han fortsatt er usikker på hva som hendte med MS «Estonia».

Slik sank MS «Estonia»

Hvorfor sank MS «Estonia», og hvordan kunne hun synke så raskt? Forskere mener de har funnet svaret.

- Nei, svarer han bestemt.

- Vi vurderte og laget utregninger for alle mulige scenarier, også konspirasjonsteoriene. Slik har vi dokumentert at den årsaken som i dag er kjent, er den eneste mulige årsaken til at Estonia sank, sier Vassalos og utdyper:

- De første to rapportene var på rett spor. Men mangelen på riktig teknologi gjorde at man ikke kunne forklare og vise minutt for minutt hvordan skipet ble fylt med vann, snudde opp ned og deretter sank. Det kunne vi i 2006.

- Mange pårørende ønsker flere svar?

- For dem som mistet sine kjære vil det kanskje alltid være behov for mer utfyllende svar. Når det gjelder det faktiske hendelsesforløpet, har vi skissert hva som er mulig og umulig gjennom vitneutsagn, utregninger og simuleringer. Det handler ikke om hva jeg tror eller mener. Dette er matematikk og tyngdekraft.

Mer og mer trist

Fredrik Andersson er sikker på at MS «Estonia» ikke ble hevet fordi vraket skjuler for mange hemmeligheter. Tidligere ønsket han at båten skulle bli tatt opp, slik at moren kunne bli funnet. Nå har han akseptert at den er et gravsted. Men det plager ham at Maud Helena Østervall står som «savnet» på passasjeroversikten.

Fredrik Andersson har fått Estonia-ulykken nærmere og nærmere på livet etter hvert som han er blitt eldre. Han mener bestemt at det ikke var noen ulykke som kostet moren livet. FOTO: Stein Bjørge

- Jeg tenker: Hvis hun er savnet, hvor er hun? Lever hun? Så tenker jeg: Nei, selvsagt er hun død.

Så begynner jeg igjen: Kanskje hun har mistet hukommelsen, ikke vet hvem hun er og at jeg en gang møter henne. Det er vanskelig.

På slike dager kjører han fra Lindesberg mot hjemstedet Fellingsbro. Etter cirka tre mil svinger han av hovedveien ved kirken, og går til den lille steinen familien satte opp for å minnes moren. I brevet hun la igjen sto det hvordan den skulle se ut og hvor hun hadde plassert penger, fond og forsikringer. Etter at Maud Helena Østervall mistet to venner i en bilulykke, ville hun være forberedt på alt.

Sønnen både gleder og gruer seg til 20-årsmarkeringen for forliset. Oppmerksomheten rundt MS «Estonia» er viktig for ham, men han vet at han kommer til å føle mye.

- Det blir en vanskelig dag. Jeg blir egentlig bare mer og mer lei meg når jeg tenker hva som skjedde med mamma. I 15 år gråt jeg ikke. Nå gråter jeg lett. Morsdagen er verst. Alle er sammen og spiser og har det hyggelig. Hva gjør jeg? Jeg vil ikke forstyrre de andre. Så jeg kjører rundt.

En som overlevde

Mikael Öun (54) var i samme båt som Fredrik Anderssons mamma. Bare 137 av de 989 som reiste fra Tallinn overlevde. Öun var en av dem.

- Før synes jeg katastrofefilmer var litt tarvelige. I slike filmer var det alltid en som gikk gjennom alt og klarte seg til slutt. Nå er jeg en slik selv, sier han.

I godt over et halvt døgn trodde familien hans at han var død. Men Mikael Öun overlevde, og fikk til slutt ringt hjem. FOTO: Stein Bjørge

Da vi ankommer hjemmet hans 20 minutter utenfor Stockholm en sen augustkveld har han lagt Estonia-minnene sine utover stuebordet: Bilder. Et kamera med en spesiell historie. En reklamebrosjyre for MS «Estonia». Der står det: «En spånnande kryssning till Tallinn».

- Litt for spennende, sier Mikael Öun.

Han hadde vært tre dager i Estland som hjelpearbeider. Öun, da 34 år gammel, kjørte en lånt lastebil gjennom landet og leverte ting fattige estere hadde behov for. Det ble lange, sene kvelder på mørke, smale, dårlige veier og da han kom om bord på Estonia følte han seg endelig trygg.

Han handlet på taxfreebutikken, forsynte seg av middagsbuffeten som inngikk i billetten og gikk ned i den moderne båten for å ta badstu. Bølgene var så sterke at vannet i det lille bassenget ved badstuen plasket helt opp til taket.

Mikael Öun gikk deretter til lugaren sin på fjerde dekk – 4217. Da han bøyde seg frem over vasken for å pusse tennene kjente han at han burde la det være hvis han ikke skulle bli sjøsyk. Han tok på seg pysjen og la seg på sengen. Så lenge han lå på ryggen holdt han kvalmen under kontroll. Han sovnet litt før 23.00

- Jeg våknet av at båten drønnet til. «Skal det bli en slik natt?», tenkte jeg. Så kom en enda verre bølgesmell. Og tre drønn på rad. Jeg ble bråvåken, lå i helspenn på sengen. Plutselig fikk båten en kraftig slagside.

Jeg lå med hodet opp, og alt i lugaren raste ned mot døren. Jeg tenkte: «Nå må jeg opp».

Tre blitz i mørket

Menneskene om bord

Det var 989 personer om bord da skipet begynte å ta inn vann. Bare 137 av dem overlevde.

Mikael Öun dro jeans og en genser over pysjen. Deretter sko, sokkene lot han ligge. På gulvet fant han kameraet sitt som han stakk i lommen. Han åpnet døren og gikk ut, men fartøyet lutet så mye at døren dyttet ham ut på gangen før den gikk i lås bak ham. Da han kom til trappehuset på fjerde dekk så han mennesker uten klær. Mange hadde panikk. De hylte. Andre sto helt fastfrosset og holdt seg fast i det de kunne finne. Hvorfor var Mikael Öun en av de få som kom seg opp trappene og ut på dekk?

- En del mennesker går bare fremover. Min første tanke var: «Hvor alvorlig er dette?». Da jeg ikke fikk svar bestemte jeg meg for å finne ut av det selv. Jeg reiste alene. Reiser man i en gruppe er det lettere å stole på at andre tar avgjørelser for deg, sier han.

Mikael Öun har snakket mye om det som skjedde på MS «Estonia» for 20 år siden. Han har også tatt vare på mye fra den tragiske reisen. Öun mener at åpenheten har hjulpet ham mye. FOTO: Stein Bjørge

Da han kom ut i frisk luft, uskadet, men uten den ene av skoene sine, hadde Estonia nesten 45 graders slagside. Han fant en flytevest, og knøt den rundt seg. En fra besetningen gikk rundt og ropte: «Don’t jump. Stay where you are». Så gikk strømmen. Bare månen, som nå og da stakk frem fra skyene over den mørke Østersjøen, ga litt lys. «Nå er vi skipsbrudne», tenkte Mikael Öun.

Fartøyet la seg helt over på siden. Han klatret over relingen og holdt seg fast mens han begynte å gå med ustø skritt på siden av båten. «Dette er uvirkelig», tenkte han. I horisonten mente han at han så to fartøylys. Da kom han på kameraet i lommen. Han tok det frem, åpnet dekselet, og blitzet først mot det ene lyset. Så mot det andre. Til slutt trykket han av rett opp i luften, i tilfelle det fløy et helikopter over dem, og puttet kameraet i lommen igjen.

Skipet som ble borte

Katastrofedøgnet time for time

Klokken 18.15 kaster MS «Estonia» loss i Tallinn. Seks timer senere sender skipet ut sitt første nødsignal.


Hva var det som hadde skjedd? Vitneforklaringene spriker. Heller ikke de svenske og estiske myndighetene blir helt enige om til hvilke tider de ulike hendelsene den natten fant sted. Men det alle er enige om er at det gikk fort. Altfor fort.

MS «Estonia» hadde holdt full fart i flere timer, til tross for hardt vær. Hun skulle ankomme Stockholm klokken 09.30 morgenen etter og var allerede noe bak skjema. Klokken 23.55 befant skipet seg i utkanten av Åbos skjærgård. En av vaktene, Silver Linde, var på en rutinemessig runde nede på bildekket, da han hørte en uvanlig høy lyd av metall mot metall. Han ga beskjed til offiserene på broen på skipet. Ifølge vitneforklaringer fortalte flere passasjerer om de samme lydene. En sjømann ble sendt ned til bildekket for å undersøke, men fant ingenting unormalt.

Ifølge den internasjonale havarikommisjonen var lydene et resultat av at låsene på baugporten sviktet under belastningen av de høye bølgene. Andre har ment at lydene kan ha vært en eksplosjon eller kollisjon under bildekk.

Klokken 00.15: Passasjerer og besetning hørte minst to nye smell, og MS «Estonia» fikk umiddelbart slagside mot styrbord. Ifølge havarikommisjonen var det på dette tidspunktet at baugporten brakk løs fra båten og dro med seg rampen som dekket for åpningen til bildekket. Det førte til at Østersjøen strømmet inn på bildekket og ga fartøyet cirka 40 grader slagside.

På grunn av den kraftige slagsiden ble de aller fleste passasjerene fanget inne i kabinene, fullstendig maktesløse mot det stadig hellende skipet. Noen av dem som befant seg i restaurantene og barene løp over bord og stoler som skled nedover gulvet og kom seg opp på båtdekket. Men på grunn av den kraftige hellingen kunne ingen livbåter sjøsettes. Bare 20 redningsflåter ble satt ut. Noen hoppet i ned i den iskalde sjøen og svømte febrilsk mot de snart overfylte flåtene.

Klokken 00.24, først en halvtime etter de første smellene, ble det første nødsignalet fra MS «Estonia» plukket opp av et annet skip. Estonia fikk kontakt med MS «Silja Europa». Med desperasjon i stemmen ba besetningen om hjelp. Men på grunn av strømbrudd fikk de ikke gitt «Silja Europa» sin posisjon før flere minutter etterpå. Fem minutter senere fikk MS «Estonia» gitt sin posisjon til MS «Silja Europa». 21Ø 48' E. Det var aller siste radiokontakt med skipet før hun sank cirka 22 nautiske mil sør for finske Utö. MS «Mariella» kom nærmere og nærmere stedet. Over radioen ga besetningen beskjed om synet som møtte dem:

- Vi saktar ner nu hår. Riktig nåra nu hår. Det år precis fullt med ljus, det verkar precis som det år masse livjoar og bojsljus hår rundt i sin kring, kanske livflottar … Nu ser vi reflexer och, hår i vattnet lite fremför oss.

- Men ni ser inte sjålva Estonia nånstans?

- Nej, det finns inga ekon hår alls, var vi kan se.

«Mayday, mayday»

I en siste kraftanstrengelse klarte besetningen om bord på «Estonia» å gi sin posisjon til skipene i nærheten. En halvtime etter dette lydopptaket er skipet under vann og besetningen på broen omkommet.

Mannen som døde

Da Mikael Öun forsto at MS «Estonia» kom til å synke tok han det han kaller sin «jåttesnabbe, helgale, men kloke» avgjørelse. Han slapp taket i relingen og skled 15 meter ned langs båten, ned mot et punkt han hadde sett livbåter. Han forsvant ned i det mørke, kalde vannet.

- Fire svømmetak tok meg opp til overflaten. Der var to livflåter rett ved meg. Jeg kunne sparke fra mot den ene mens jeg heiste meg opp i den andre. Jeg slo en slags kollbøtte inn i flåten.

Öun og en annen mann hjalp flere opp fra havet. Til slutt var de 12 i flåten. De satt helt stille fordi de fryktet at noe ville skje hvis de beveget seg.

I fem timer satt de slik i mørket, gjennomvåte, iskalde og redde i en flåte full av vann på et hav med voldsomme bølger. Noen sang salmer, stille. Andre tok ansvar for å sjekke at det gikk bra med alle. Men alle klarte seg ikke. En av flåtepassasjerene mistet livet i redningsaksjonen. En annen, en mann som bare hadde en truse på seg, døde tidlig.

- Da han begynte å bli ukontrollerbar holdt jeg hodet hans over vannet så han ikke skulle drukne. Til slutt kjente jeg at han ble stiv. Da slapp jeg ham bort mot midten av flåten. Jeg forsto at han var død, sier Mikael Öun og blir stille.

Telefonsamtalen

Redningsaksjonen

Hør radiotrafikken fra MS «Estonia»s første nødrop, til de andre skipene ankom ulykkesstedet.

«Nå er de her for å hente oss!», ropte en i flåten. Det var blitt lyst da Super Pumaen fra den finske kystvakten kom.

To og to ble de overlevende heist opp i helikopteret. Mikael Öun var i tredje pulje.

- Jeg kjente en uhørt lettelse. Samtidig føltes det veldig risikabelt å bli heist opp, det var som å være inne i en sentrifuge. Vanndråpene fra rotorene slo som spiker i ansiktet mitt.

Öun og de andre ble flydd til passasjerfergen «Silja Symfoni» som hjalp til i redningsarbeidet. Navnene deres ble registrert, og han sovnet, trygg på at kona, barna og foreldrene hans ville få beskjed om at han var reddet.

Men beskjeden hadde ikke kommet frem. Kriselinjene taklet ikke pågangen. Da Mikael Öun våknet og så på tekst-TV, så han ikke navnet sitt blant de overlevende. Kona Marita og barna Maria (7), Martin (5) og Madeleine (4) hadde reist med Mikaels far til fergeterminalen i havnen i Stockholm for å søke informasjon. Der fikk de vite at han ikke sto på listen over overlevende.

- Jeg var sikker på at han var død. Jeg begynte å tenke på hvor han hadde lagt forsikringspapirene sine, sier Marita.

Til slutt fikk ektemannen låne en mobiltelefon på «Silja Symfoni». Ingen svarte hjemme hos ham. Han ringte til foreldrene. Moren hans, som hadde fått beskjed om holde seg ved telefonen, tok av røret. Da var klokken fire om ettermiddagen. Det hadde gått nesten 16 timer siden det første nødanropet ble sendt fra broen på MS «Estonia».

- Det er Mikael, sa han.

- Er det du? spurte hun stille.

- Ja, det er meg.

- Er det virkelig du? Kan det være det? spurte moren.

Mikael Öun ramset opp personnummeret sitt for å overbevise henne. Han kom ikke på noe bedre.

Etter en stund klarte moren å komme gjennom til terminalen i Stockholm. Marita og barna ble kalt frem til informasjonsskranken. Noen sekunder senere løp en fem år gammel gutt ut blant alle de pårørende mens han ropte «pappa lever, pappa lever!».

Janno Aser fra Estonia kom med på bildet da Mikael Öun blitzet etter hjelp. Aser overlevde, og noen år senere møttes de to i regi av et ukeblad. FOTO: Stein Bjørge

- Kameraet! husket Mikael Öun da han kom hjem dagen etter. Han fikk foreldrene til å ringe politiet, og de kom og hentet det. Da han fikk kameraet og bildene tilbake en uke syntes han at bildene var så dårlige. Men to av dem viste en mann i redningsvest, sittende på siden av den veltede MS «Estonia». Mikael Öun hadde ikke sett ham da han trykket av. Da bildene av estiske Janno Aser først kom i en svensk avis og deretter over hele verden, ble de trykket som de siste bildene som ble tatt på Estonia før skipet sank. Aser overlevde også.

Noen dager før 20-årsmarkeringen av katastrofen tenker ikke Mikael Öun så ofte på sitt eget skrekkdøgn, men mer på hvorfor det ennå er så følelsesladet å snakke om MS «Estonia». Mye av det som skjedde etter forliset sliter han med å akseptere.

- De har vært der nede og sett de døde. Da må de jo ta hånd om dem. De må jo ta dem opp! Det er fryktelig. Det er ikke verdig Sverige. Det virket som om myndighetene ventet og ventet i et forsøk på å ta en riktig beslutning, og så gikk det for lang tid. Jeg tror forliset var en ulykke, men avgjørelsene i ettertid har ført til at alle konspirasjonsteoriene får leve, sier Mikael Öun.

De som skulle gjøre alt

Det opprivende etterspillet

Svenske myndigheter lovet dagen etter forliset at de omkomne skulle hentes opp. Det skjedde aldri.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å berge de omkomne.

Det fastslo både påtroppende statsminister Ingvar Carlsson og avtroppende statsminister Carl Bildt allerede dagen etter forliset. Carlssons klare beskjed var at skipet skulle hentes opp av hensyn til de pårørende, koste hva det koste ville.

Men i månedene som fulgte ble tonen gradvis mindre selvsikker. Var det fysisk mulig å hente opp alle de døde, eller ville man kun klare å finne noen? Og hva med den psykiske påkjenningen det ville være for dykkerne som skulle utføre arbeidet – var det i det hele tatt forsvarlig?

Bilder av omkomne etter Alexander Kielland-ulykken ble vist et etisk råd som skulle vurdere heving av skipet. Det de fikk se ble avgjørende for regjeringens konklusjon om å erklære gravfred over MS «Estonia». De omkomne og skipet skulle bli liggende på havbunnen. Dessuten skulle det dekkes av et enormt lass med tung, forseglende betong.

Protestene kom umiddelbart. Presset fra de pårørende og anslag som viste at operasjonen ville bli kostbar, gjorde at betong-planene ble skrinlagt. Men avgjørelsen om å la skipet hvile i fred for all fremtid, ble stående.

I 1995 signerte en rekke land en internasjonal traktat som forbyr borgere å dykke ved vraket. Området overvåkes i dag av finsk radar. Hvordan ser likene ut etter 20 år i Østersjøen? Sissel Rogde, professor i rettsmedisin sier:

- Det er vel både dypt og kaldt i vannet, men likevel vil jeg tro at bløtdelene er borte. Knoklene, derimot, er trolig bevart. Men tennene kan nok falle ut av sine fester, og da blir det vanskelig å identifisere.

Teltet med baugporten

Én del av Estonia ble hentet opp fra dypet. Den viktigste.

For å komme til den må vi kjøre gjennom den nesten tre kilometer lange Muskötunnelen syv mil utenfor Stockholm. I taket henger kameraene tett. På den andre siden venter et militært sjekkpunkt. Kontrollboden har vinduer som det ikke går an å se inn i, og en metallisk stemme ber om identifikasjon før vi slippes inn.

Før besøket vårt i orlogsbasen var tonen streng: «Vi blir mötta vid vakten då av en person från försvarsmakten som skall OK:a vad som fotas utanför tåltet – fota inget innan han kommer!»

Noen hundre meter inn på området stanser jakten.

Inne i et anonymt, grått plasttelt står baugporten fra MS «Estonia». Den ble funnet halvannen kilometer unna fergen og tatt opp av havet i november 1994. Hver kvadratcentimeter av den ble analysert på Hangö i Finland. Siden sto den under bevoktning på havnen i Södertalje, deretter på militært område ved Stockholm, før den i 2005 kom hit.

Ingen skilt på Muskö forteller hva det 20 x 20 meter store og 15 meter høye teltet skjuler.

Innenfor døren, i ly for regnet, er det umulig ikke å bøye nakken bakover og ta innover seg den enorme 64 tonn tunge porten som er plassert opp-ned på tre digre stålbjelker. Det første man legger merke til er at den ene lårtykke stangen (hydraulikken) er revet løs fra festene og borte. Den andre er bøyd – som spagetti som har vært noen minutter i vann. I kantene av porten er stålet flerret opp. På siden ser vi de blå Estline-stripene. Årene har stjålet farge fra dem.

Baugporten til MS «Estonia». Stålbjelker gjør at det ser ut som om den svever i luften i teltet på Muskö. FOTO: Stein Bjørge

Det suser i teltet. Det er et klimakammer. Luftfuktigheten i rommet overvåkes nøye, for Sjøhistoriska museet vil ikke at baugporten skal ruste mer enn den allerede har gjort. Tanken har i mange år vært at porten det gjør så vondt å se på skal stå i et eget museumsbygg i Stockholm.

Men når? Ingen vet. Det er ennå et kostnadsspørsmål.

Etter besøket låser Ingrid Ulfstedt fra museet døren. Hun sier:

- Det føles rart å gå med denne nøkkelen i vesken.

På nøkkellappen står et navn Sverige aldri vil glemme.

Katastrofedøgnet time for time
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Katastrofedøgnet time for time

Klokken 18.15 kaster MS «Estonia» loss i Tallinn. Seks timer senere sender skipet ut sitt første nødsignal.

MS «Estonia» fotografert til kai. Her er baugporten og kjørerampen, som var sentrale i hendelsforløpet, godt synlige. FOTO: Vasabatarna.se

27. september 1994 - 18:15

Passasjer- og bilfergen MS «Estonia» kaster loss i Tallinn med kurs for Stockholm over Østersjøen. Til sammen 989 personer er om bord: 803 passasjerer og 186 besetningsmedlemmer. Det er sørlig vind (8-10 m/s), god sikt og regn. Alle skipets fire motorer fungerer som normalt.

28. september – 23:00

Skipet holder full fart. Været er hardere. Sørvestlig vind (15-20 m/s) og bølger på 3 til 4 meter. Noen av passasjerene blir sjøsyke.

23:55

Skipet befinner seg nå i utkanten av Åbos skjærgård, noe etter tidskjema. På en rutinemessig runde på bildekket hører en vakt en uvanlig lyd av metall mot metall, trolig fra baugporten. Vakten melder fra til offiserene på broen på skipet.

Slik sank MS «Estonia»

Hvorfor sank MS «Estonia», og hvordan kunne hun synke så raskt? Forskere mener de har funnet svaret.

I vitneavhør forteller passasjerer om de samme lydene. En sjømann blir sendt til bildekket for å undersøke, men finner ingenting unormalt. Ifølge den internasjonale havarikommisjonen er lydene et resultat av at låsene på baugporten svikter under belastning av bølgene. Andre mener lydene kan ha vært en eksplosjon eller kollisjon under bildekk.

Slik løsnet baugporten:

00:15

Minst to nye smell høres på skipet, og MS «Estonia» får slagside mot styrbord. Ifølge havarikommisjonen brekker baugporten nå løs fra båten og drar med seg rampen som dekker for åpningen til bildekket. Dette fører til at vann strømmer inn på bildekket. Skipet har kraftig slagside mot styrbord. Cirka 40 grader, ifølge havarikommisjonen.

Dette er et av de få bildene som finnes av selve katastrofen. Michael Öun har tilfeldigvis et kompaktkamera i lommen da «Estonia» forliser. Han bruker blitsen på kameraet for å signalisere til skip og helikoptre i nærheten, og tar samtidig bilder av en medpassasjer som sitter på «Estonia»s kjøl – mens skipet ligger opp-ned i vannet. FOTO: Michael Öun

00:20

Et kvinnelig besetningsmedlem melder «Häire, häire, laeval on häire» (estisk for «alarm, alarm, alarmen har gått på skipet») over høyttalersystemet. Like etter blir det slått intern alarm til besetningen om bord. De aller fleste passasjerene er fanget inne i kabinene. Noen redningsflåter blir sjøsatt til passasjerene som kommer seg opp på båtdekket. Ingen livbåter blir sjøsatt på grunn av den kraftige hellingen.

00:24

Første nødsignal plukkes opp. «Estonia» får kontakt med MS «Silja Europa», rapporterer om kraftig slagside og ber om assistanse. Signalet blir også plukket opp av Åbo sjøredningssentral og andre stasjoner og skip.

Redningsinnsatsen på ulykkesstedet blir ledet av «Silja Europa». Fire år tidligere hadde «Estonia» selv vært en del av Silja Line, da som fergen «Silja Star». Foto: Tallart/Wikimedia Commons

00:29

MS «Estonia» gir sin posisjon til MS «Silja Europa». Dette er siste radiokontakt med skipet før det synker. Fartøyet har mer enn 90 graders slagside til styrbord. Skipet fylles svært raskt av økende vannmengder.

Kartet viser hvor skipet befant seg da det forliste.

00:53

Skipet forsvinner fra de nærliggende skipenes radarer. MS «Estonia» synker 59°N 22°E, cirka 22 nautiske mil sør for finske Utö, på 74 til 85 meters dyp.

00:57

MS «Mariella» nærmer seg ulykkesstedet og melder at de ser lys under havoverflaten. Få minutter senere kommer hun frem som første fartøy frem til stedet. Flere andre skip og helikopter er også på vei.

I Estlines hovedkvarter er det hektisk aktivitet da nyheten om forliset kommer inn natt til 28. september. Omfanget av katastrofen er i ferd med å gå opp for medarbeiderne mellom telefonsamtaler med pårørerende og redningsledelse. I bakgrunnen kan egenreklamen for Estline-overfarten mellom Tallinn og Stockholm skimtes, sammen med et bilde av Estonia. «Et minne for livet», lyder teksten. FOTO: Küllike Rooväli

01:30

Mariehamn sjøredningsundersentral melder til Stockholms sjøredningssentral at MS «Estonia» trolig har sunket, men meldingen bekreftes ikke. Åbo sjøredningssentral slår fast at det er snakk om en storulykke. Tidningarnas Telegrambyrå (TT) publiserer hastemelding: «Fergen Estonia fryktes å ha sunket». En halvtime senere er forliset bekreftet.

02:05

Det finske sjøredningshelikopteret OH-HVG anløper som første helikopter til stedet. Dette helikopteret redder til sammen 37 overlevende fra vannet.

25 helikoptre og 29 skip er involvert i redningaksjonen. 104 mennesker blir hentet opp med helikoptre, mens 34 blir reddet av skipene. En person dør senere på sykehus. På bildet vinsjes en redningsdykker ned fra et svensk helikopter for å undersøke en flåte. Foto: Patrik Dahlberg / Kustbevakningen

02:30

Sveriges statsminister Carl Bildt informeres om ulykken.

08:30

MS «Estonia» skulle ha anløpt Stockholm. Familier står på fergekaien og venter på sine kjære. Flere av dem vet fortsatt ikke at skipet har gått ned.

Morgenen etter katastrofen ankom familie og venner av passasjerende Estline-terminalen i Stockholm, der «Estonia» etter planen skal legge til kai. Mange skal hente sine nærmeste på fergen, og har ikke fått med seg nyhetene. FOTO: NTB Scanpix

09:00

Ingen flere overlevende er blitt funnet på en time. Helikoptrene får ordre om også å plukke døde kropper opp av vannet. Til sammen 138 levende personer ble plukket opp av vannet, én døde senere på sykehus. I tillegg ble 92 døde kropper hentet opp.

11:00

19 fartøy og 19 helikopter er på stedet. Til sammen deltar 29 fartøy og 25 helikopter i løpet av den omfattende redningsaksjonen.

11:30

Den svenske regjeringen holder pressekonferanse.

17:32

Befalhaveren på MS «Silja Europa» og «on scene commander», Esa Mäkelä, melder at søket trappes ned. Samtlige handelsfartøy blir kalt tilbake fra området.

Hør og les sambandstrafikken fra ulykkesnatten
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

«Mayday, mayday»

I en siste kraftanstrengelse klarte besetningen om bord på «Estonia» å gi sin posisjon til skipene i nærheten. En halvtime etter dette lydopptaket er skipet under vann og besetningen på broen omkommet.

Trykk på tekstene under for å høre radiotrafikken.

MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Redningsaksjonen

29 skip kjempet mot klokken i redningsaksjonen. Bare fire av dem klarte å redde personer opp fra sjøen.

25 helikoptre og 29 skip var involvert i redningaksjonen. 104 mennesker ble hentet opp med helikoptre, mens 34 ble reddet av skipene. En person dør senere på sykehus. På bildet vinsjes en redningsdykker ned fra et svensk helikopter for å undersøke en flåte. Foto: Patrik Dahlberg / Kustbevakningen
Deler av redningsaksjonen ble dokumentert av mannskapet om bord i helikoptrene som deltok. Her reddes mennesker opp fra en redningsflåte etter fem timer det kalde vannet. Alle i denne flåten overlevde. Se også video lenger ned på siden. Foto: Forsvarsmakten

Klokken 00.53 28. september 1994 forsvinner MS «Estonia» fra de nærliggende skipenes radarer og synker cirka 22 nautiske mil sør for finske Utö. Omtrent 300 mennesker kommer seg ut av skipet før det synker, men det er ingen organisert evakuering og livbåtene kan ikke sjøsettes som følge av de høye bølgene og den kraftige slagsiden.

Kartet viser hvor skipet befant seg da det forliste.

Samtidig som Estonia synker mot bunnen av Østersjøen, ligger flere hundre mennesker i det kalde vannet. Menneskene klamrer seg til løse gjenstander, til hverandre og til håpet om at et annet skip vil komme dem til unnsetning.

Flere skip er allerede på vei. Besetningen på MS «Estonia» hadde i en siste kraftanstrengelse fått sendt ut nødsignal og gitt posisjonen sin til nærliggende skip, på tross av strømbruddet som rammet kontrollrommet i likhet med resten av skipet.

Overlevende ankommer Turku i Finland etter å ha blitt reddet av et helikopter – med varmetepper rundt seg og plastikkposer som fottøy. 137 mennesker ble reddet fra havet etter «Estonias» forlis. Foto: NTB Scanpix
Flere av de overlevende var kraftig nedkjølt etter å ha tilbragt mange timer i redningsflåter fylt med iskaldt vann. Her fraktes en av de overlevende inn på sykehuset i Turku i Finland. Foto: NTB Scanpix

MS «Mariella» er det skipet som er nærmest, MS «Silja Europa» like bak. Mariella ser det første røde nødblusset før skipet er helt under vann, men når ikke frem før Estlands stolthet har forsvunnet fra radarene.

Helsinki Radio sender ut en felles melding til alle stasjoner klokken 00.50. Det er et pan-pan-anrop, ikke et mayday-signal. Det vil si at situasjonen blir vurdert til at det ikke er umiddelbar fare for liv, men at nærliggende skip bør være oppmerksomme. Kun tre minutter senere er MS «Estonia» helt under vann.

Like før klokken 01 er Mariella så nærme at besetningen om bord ser lys under havoverflaten. Få minutter senere kommer hun som første fartøy frem til stedet. Det finske sjøredningshelikopteret OH-HVG anløper som første helikopter en time senere. Dette helikopteret redder til sammen 37 overlevende fra vannet.

Denne grafikken viser hvilke helikoptre som deltok i redningsinnsatsen, hvor mange som ble reddet av hvert enkelt – og når det skjedde. Illustrasjon: Fra Havarikommisjonens rapport

På det meste er 29 skip og 25 helikoptere på stedet. Skipene får en mindre rolle under redningsaksjonen enn det som er forventet. Det er for farlig å sjøsette livbåtene, og skipene brukes i stedet som mottaksplattform for de overlevende som blir plukket opp av helikoptrene. Men det tar for lang tid.

På grunn av den kraftige slagsiden til «Estonia» var det ikke mulig å sette ut ordinære livbåter, og den raske og dramatiske utviklingen i katastrofen gjorde at det aldri ble gjennomført en organisert evakuering av fergen. Resultatet var at de overlevende selv måtte komme seg opp i redningsflåter som delvis ble blåst opp automatisk da skipet sank. Mange av disse ble snudd på hodet av den kraftige vinden, og overlevende ble derfor liggende eksponert for bølger og vind i timesvis. Foto: Fra havarikommisjonens rapport

Innen redningshelikoptrene ankommer stedet har en tredel av menneskene i vannet allerede omkommet av hypotermi eller drukning. Mindre enn halvparten av alle som kom seg ut av Estonia blir senere reddet. De overlevende er i stor grad unge, sterke menn. Kun syv personer over 55 år overlever. Det er ingen overlevende blant de under 12 år, og det yngste offeret er en liten jente på noen få måneder.

I løpet av natten og morgentimene redder skipene 34 mennesker fra vannet. Helikoptrene plukker opp 104. Den siste overlevende blir funnet og reddet rundt klokken 08 på morgenen. Få timer senere må letemannskapene innse at ingen flere overlevende er blitt funnet. Helikoptrene begynner da å plukke opp døde kropper av vannet.

Til sammen 852 mennesker mistet livet i ulykken. En av dem døde på sykehus, og 92 ble plukket opp av vannet og på redningsflåtene under redningsaksjonen og i løpet av de kommende dagene. To kropper ble senere funnet flytende langs finskekysten. Fortsatt er 758 mennesker savnet.

Menneskene om bord
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Menneskene om bord

Fra første time etter forliset og frem til i dag har det vært usikkerhet rundt hvem som befant seg om bord på MS «Estonia».

989 personer var om bord på skipet da hun begynte å ta inn vann. Det er det offisielle tallet som først ble brukt i den internasjonale havarikommisjonens endelige rapport fra 1997. I den samme rapporten slår kommisjonen fast at 852 omkom og 137 overlevde forliset. Disse tallene har senere festet seg i alle offisielle uttalelser, artikler og rapporter om katastrofen.

I 1994 var Jaak Joeruut Estlands ambassadør til Finland. Her er han fotografert ved en av lastebilene som ble brukt til å frakte 38 omkomne estere tilbake til hjemlandet. 278 estere mistet livet i ulykken – 47 av disse er funnet.

Dette er også tallene Aftenposten bruker gjennom denne digitale presentasjonen av forliset, men ingen har kunnet si for sikkert at tallene har vært riktige. Den endelige passasjerlisten som skulle ligge som vedlegg i havarikommisjonens rapport i 1997, var unntatt offentlighet. Etter flere uker med innsynskrav og purringer fikk Aftenposten oversendt det de svenske myndighetene mener er den endelige listen.

Men ifølge en sentral kilde i det svenske riksarkivet, finnes det et titalls ulike lister i Utenriksdepartementets arkiv. Aftenposten har per 20.09.14 fått tilgang til seks av dem. Vi har gått listene etter i sømmene og sammenfattet en oversikt som er så fullstendig som mulig ut i fra den informasjonen som er tilgjengelig.

I tiden etter ulykken var det mange lister over omkomne og overlevende i omløp. Her undersøker pårørende på Estlines terminal i Tallinn en av disse. (Foto: Küllike Rooväli)

I listen under kan du sortere etter navn, nasjonalitet, alder og personens status.

Dette er noen av listene som er offentliggjort:

28.09.94: 1051 navngitte personer

30.09.94: 996 navngitte personer

01.10.94: 1023 navngitte personer

06.10.94: 1070 navngitte personer

13.10.94: 1002 navngitte personer

28.02.95: 989 navngitte personer

Passasjerlisten
FornavnEtternavnMann / KvinneFødtNasjonalitetPassasjer / crewStatus
PaulAnderssonMann1962EstiskCrew: Manager, barOverlevde
PärAnderssonMann1944SvenskPassasjerOverlevde
NikolajsAndrejevsMann1958LatviskPassasjerOverlevde
AnntiArakMann1973EstiskPassasjerOverlevde
JannoAserMann1973EstiskPassasjerOverlevde
EwaAskerupKvinne1963SvenskPassasjerOverlevde
PaulBarneyMann1959BritiskPassasjerOverlevde
KarinBergquistKvinne1962SvenskPassasjerOverlevde
RonnieBergquistMann1953SvenskPassasjerOverlevde
HelveBlumfeldtKvinne1951EstiskCrew: Medarbeider, konferansesenterOverlevde
LeifBogrenMann1940SvenskPassasjerOverlevde
MortenBojeMann1966DanskPassasjerOverlevde
StephanDuijndamMann1973NederlandskPassasjerOverlevde
MarianneEhnKvinne1935SvenskPassasjerOverlevde
Per-ErikEhrnstenMann1952FinskPassasjerOverlevde
ChristerEklöfMann1948SvenskPassasjerOverlevde
HåkanEkstedtMann1944SvenskPassasjerOverlevde
AndersEricsonMann1949SvenskPassasjerOverlevde
BirgitErikssonKvinne1943SvenskPassasjerOverlevde
MatsFinnangerMann1982NorskPassasjerOverlevde
JerzyFlorysiakMann1951PolskCrew: MusikerOverlevde
MariaFägerstenKvinne1960SvenskPassasjerOverlevde
ErikGemhedenMann1971SvenskPassasjerOverlevde
JanGrafströmMann1951SvenskPassasjerOverlevde
IgorGritsiousMann1970LatviskPassasjerOverlevde
NebojsaGrkovicMann1959SvenskPassasjerOverlevde
ThomasGrundeMann1951SvenskPassasjerOverlevde
AlttiHakanpääMann1951FinskPassasjerOverlevde
SaraHedreniusKvinne1974SvenskPassasjerOverlevde
TageHellgrenMann1943SvenskPassasjerOverlevde
Kerim NisanciogloHestnesMann1975NorskPassasjerOverlevde
MatsHillerströmMann1968SvenskPassasjerOverlevde
KentHärstedtMann1965SvenskPassasjerOverlevde
JukkaIholainenMann1963FinskPassasjerOverlevde
VilhoItärantaMann1934SvenskPassasjerOverlevde
SirjeJohansonKvinne1950EstiskCrew: Servitør, restaurantOverlevde
TomJohnssonMann1961SvenskCrew: Sivilt politiOverlevde
StenJolindMann1930SvenskPassasjerOverlevde
Ain-AlarJuhansonMann1976EstiskPassasjerOverlevde
VeljoJuuseMann1970EstiskPassasjerOverlevde
MaigaJärviKvinne1944EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOverlevde
PeterJärvinenMann1963FinskCrew: Dealer, kasinoOverlevde
HannesKadakMann1971EstiskCrew: Maskinist, motorOverlevde
NeemiKalkMann1971EstiskPassasjerOverlevde
MarkoKalvetMann1973EstiskPassasjerOverlevde
GundegaKampauseKvinne1973LatviskPassasjerOverlevde
MargusKermetMann1964EstiskPassasjerOverlevde
ÜloKikasMann1970EstiskPassasjerOverlevde
ValtersKikutsMann1971LatviskPassasjerOverlevde
EeroKippaMann1963EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOverlevde
IntsKlavinsMann1972LatviskPassasjerOverlevde
EckhardKlugMann1954SvenskPassasjerOverlevde
AnneliKonradKvinne1979EstiskCrew: DanserOverlevde
AarneKoppelMann1957EstiskCrew: Medarbeider, butikkOverlevde
JurgenKorjasMann1977EstiskPassasjerOverlevde
LejaKozarjevaKvinne1965RussiskPassasjerOverlevde
VassiliKrutskovMann1927EstiskPassasjerOverlevde
EinarKukkMann1962EstiskCrew: Førsteoffiser (reserve)Overlevde
AndrusKullamaaMann1976EstiskCrew: Overlevde
KristaKööpKvinne1975EstiskCrew: Medarbeider, hotellet (reserve)Overlevde
MarekKaasikMann1972EstiskPassasjerOverlevde
UrbanLambertssonMann1961SvenskPassasjerOverlevde
Lars-OlofLambkeMann1931SvenskPassasjerOverlevde
TambetLausmaMann1963EstiskPassasjerOverlevde
AinaLeeKvinne1968EstiskPassasjerOverlevde
AulisLeeMann1966EstiskCrew: Sjømann, dekkOverlevde
YngveLienMann1974NorskPassasjerOverlevde
PaulaLiikamaKvinne1968SvenskCrew: Dealer, kasinoOverlevde
SilverLindeMann1970EstiskCrew: Vakt, broenOverlevde
MagnusLindströmMann1970SvenskPassasjerOverlevde
AntsMadarMann1948EstiskPassasjerOverlevde
AndrusMaidreMann1975EstiskPassasjerOverlevde
ValdurMattMann1965EstiskCrew: Sjømann, dekkOverlevde
TanelMoosaarMann1971EstiskCrew: Maskinist, motorOverlevde
JaakMulloMann1968EstiskPassasjerOverlevde
VassiliMärtsonMann1951EstiskCrew: Sveiser, motorOverlevde
TiinaMölderKvinne1972EstiskCrew: Servitør, pubOverlevde
HeleMöttusKvinne1971EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOverlevde
BengtNilssonMann1959SvenskPassasjerOverlevde
MartinNilssonMann1972SvenskPassasjerOverlevde
RistoOjasaarMann1971EstiskCrew: DanserOverlevde
MalleOrumaaKvinne1969EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOverlevde
PeterPalgunovMann1946EstiskCrew: Medarbeider, kjøkkenetOverlevde
TurePalmgrenMann1931SvenskPassasjerOverlevde
Gullbritt vonPayrKvinne1946SvenskPassasjerOverlevde
Per ArnePerssonMann1957SvenskPassasjerOverlevde
AnitaPersson-FlygareKvinne1956SvenskPassasjerOverlevde
RaitPõlendikMann1973EstiskPassasjerOverlevde
ViktorPsenitchnoiMann1957RussiskCrew: Sjømann, dekkOverlevde
IndrekPungarMann1972EstiskPassasjerOverlevde
JariPuoliväliMann1968FinskPassasjerOverlevde
GennadiPärsonMann1956EstiskPassasjerOverlevde
TaaviRabaMann1973EstiskCrew: Maskinist, motorOverlevde
Carl-ErikReintammMann1968EstiskPassasjerOverlevde
ErvinRodenMann1951EstiskCrew: Sikkerhetsansvarlig, hotelletOverlevde
ArviRohumaaMann1940EstiskCrew: Elektriker, motorOverlevde
BertRoosMann1929SvenskPassasjerOverlevde
ManfredRotheMann1950TyskPassasjerOverlevde
MargeRullKvinne1969EstiskCrew: DanserOverlevde
SiiriSameKvinne1969EstiskCrew: Regnskapsfører, butikkOverlevde
HannuSeppänenMann1963SvenskPassasjerOverlevde
ElmarSiegelMann1951EstiskCrew: Maskinist, motorOverlevde
PaulSihtMann1965EstiskPassasjerOverlevde
IvanSiljajevMann1949RussianCrew: Sveiser, motorOverlevde
HenrikSillasteMann1969EstiskCrew: Andre-mekaniker, motorOverlevde
RaivoSinimeriMann1956EstiskCrew: Manager, restaurantOverlevde
LarissaSkorohodovaKvinne1949EstiskCrew: Hushjelp, hotelletOverlevde
DainisSleinersMann1958LatviskPassasjerOverlevde
TonySpuhlMann1942SvenskPassasjerOverlevde
JanSternMann1941EstiskPassasjerOverlevde
DanielSvenssonMann1974SvenskPassasjerOverlevde
GeorgSörensenMann RussiskPassasjerOverlevde
RolfSörmanMann1959SvenskPassasjerOverlevde
ArturusTamasauskasMann1965LitauiskPassasjerOverlevde
Ulla MarianneTenmanKvinne1964SvenskPassasjerOverlevde
PierreThigerMann1960SvenskPassasjerOverlevde
TõnuTõnisteMann1956EstiskPassasjerOverlevde
AimurToobalMann1957EstiskPassasjerOverlevde
MargusTreuMann1964EstiskCrew: Maskinist, motorOverlevde
MihailTurdeanMann PolskCrew: MusikerOverlevde
PeterTüürMann1947EstiskCrew: Tredje-ingeniør, motorOverlevde
RaivoTönissonMann1955EstiskPassasjerOverlevde
UrmasUdusteMann1970EstiskCrew: Servitør, restaurantOverlevde
JüriVaskMann1974EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOverlevde
AndresVerroMann1959SvenskCrew: Første-mekaniker, motorOverlevde
AndresVihmarMann1965EstiskCrew: Regnskapsfører, hotelletOverlevde
AlexandrVoroninMann1956RussiskPassasjerOverlevde
VassiliVoroninMann1979EstiskPassasjerOverlevde
TimmoVöösaMann1970EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOverlevde
ReinVaaskeMann1952SvenskPassasjerOverlevde
HolgerWachtmeisterMann1953SvenskPassasjerOverlevde
WandaWachtmeisterKvinne1959SvenskPassasjerOverlevde
YasminaWeidingerKvinne1975SvenskPassasjerOverlevde
SiegfridWolfMann1922TyskPassasjerOverlevde
LarsÖsterbergMann1946SvenskPassasjerOverlevde
MikaelÖunMann1959SvenskPassasjerOverlevde
CarlÖvbergMann1952SvenskPassasjerOverlevde
KahlevVatrasMann1951EstiskCrew: Medarbeider, butikkOmkom (hentet opp)
ViktorBogdanovMann1952EstiskCrew: SkipslegeOmkom (savnet)
KaimarKikasMann1973EstiskCrew: Navigasjonsoffiser, broenOmkom (savnet)
LembitLeigerMann1950EstiskCrew: Førsteingeniør, motorOmkom (savnet)
TiinaMüürKvinne1962EstiskCrew: Manager, Tax freeOmkom (savnet)
AvoPihtMann1954EstiskCrew: Kaptein (reserve)Omkom (savnet)
AgurTargamaMann1966EstiskCrew: Ingeniør, motorOmkom (savnet)
Hanka-HannikaVeideKvinne1970EstiskCrew: DanserOmkom (savnet)
HannelyVeideKvinne1970EstiskCrew: DanserOmkom (savnet)
Britta ElisabetAhlströmKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gerd Inga MagnhildAhlströmKvinne1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PilleAhmanKvinne1976EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Anna MariaAldrinKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
NelliAleksejevaKvinne1933EstiskPassasjerOmkom (savnet)
TamaraAlepKvinne1925EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KatrinAllaKvinne1968EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
LiineAllaKvinne1971EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
Gun Dagmar IngegerdAlmKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hjördis IreneAnderljungKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna LenaAnderssonKvinne1966SvenskPassasjerOmkom (savnet)
IngerAnderssonKvinne1955SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingrid Viola AmaliaAnderssonKvinne1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Iris ViktoriaAnderssonKvinne1919SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jill MariaAnderssonKvinne1961SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Monica IngegerdAnderssonKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rut IngegerdAnderssonKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ulla Gunvor LinnéaAnderssonKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Vivi Ingeborg MarianAnderssonKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AllaAnnusKvinne1956EstiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
EviAntukKvinne1942EstiskCrew: Medarbeider, kjøkkenetOmkom (savnet)
Karin CeciliaApelmanKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaArroKvinne1951EstiskCrew: Regnskapsfører, butikkOmkom (savnet)
ÜlleArulaKvinne1956EstiskCrew: Manager, restaurantOmkom (savnet)
Ann-Charlotte CarlsdotterAsplundKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Stina Astrid MatildaAspmanKvinne1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Dagny MargaretaAtterforsKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
IngegerdAtterforsKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
UrveAunKvinne1949EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
TiinaAusmeesKvinne1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Tuula AnneliAxelssonKvinne1948FinskPassasjerOmkom (savnet)
ElisabethBahr vonKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carita CharlothBarasinskiKvinne1965SvenskCrew: Regnskapsfører Omkom (savnet)
Eva LouiseBekkewoldKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HeliBelzetskajaKvinne1968EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOmkom (savnet)
Karin MargaretaBergenheimKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ellinor MargaretaBergkvistKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gun MonicaBergsmarkKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunborg LinnéaBerlinKvinne1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JanisBernansKvinne1959LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-Marie YvonneBernevallKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
AgritaBernovicsKvinne1966LatviskPassasjerOmkom (savnet)
MarijaBirsaneKvinne1958LatviskPassasjerOmkom (savnet)
NikolaBirsaneKvinne1988LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Ingrid Birgitta MargaretaBlixtKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
GiselaBoijeKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
AstaBrandstetterKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
SylvieBridetKvinne1962FranskPassasjerOmkom (savnet)
IrinaBurakovaKvinne1961EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Catharina MargaretaBurevikKvinne1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Linda Annika CeciliaBurmanKvinne1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ElviiraBötkerKvinne1945EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
Eva MariaCalamniusKvinne1964SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Marie-LouiseCarséusKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
NataliaChernovaKvinne1973LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Gun CarinaClaessonKvinne1967SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Susanne ElisabetClaessonKvinne1965SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Märta AgnetaCrilénKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anne-MarieCronströmKvinne1920FinskPassasjerOmkom (savnet)
SkaidriteCulksteneKvinne1945LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Ann CatrinDahlströmKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Maj RigmorEbersteinKvinne1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Astrid ElisabetEdstamKvinne1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunilla ViolaEhrenholmKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Barbro Gunnel MarianneEksvärdKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anngärd IreneEngbergKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
BettyEngströmKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-Britt MonicaEricsson BegodzkiKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stina MargaretaEriksonKvinne1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-CharlotteErikssonKvinne1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britta Maria TeodoraErikssonKvinne1913SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunni Aina KarolinaErikssonKvinne1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Iris Linnéa MarianneErikssonKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Ingela ElisabethErikssonKvinne1970SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maj-Britt IreneErikssonKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margit IngeborgErikssonKvinne1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
GunillaEriksson BraskKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Helena EtelkaErnst-WerneredKvinne1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna IngerFahlanderKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MarieFinnangerKvinne1980NorskPassasjerOmkom (savnet)
ValborgFloderusKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Birgit ViolaFlodinKvinne1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Elvy MarianneForsénKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anita MargaretaForslundKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anneli IngerFredrikssonKvinne1959SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Berit ChristinaFridebäckKvinne1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eeva MariaFriskKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Märta Olga InezFrykbergKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ellen MarieFrösethKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rose-Marie MaudFältKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Greta IngeborgGahnoldKvinne1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Elsie MariaGarhagenKvinne1918SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ester KerstinGenchelKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inga-BrittGifvarsKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LenaGrafströmKvinne1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Annika KristineGrundströmKvinne1968SvenskPassasjerOmkom (savnet)
VitaliaGudaitieneKvinne1954LitauiskPassasjerOmkom (savnet)
GintareGudaityteKvinne1980LitauiskPassasjerOmkom (savnet)
Kerstin ElisabetGullbergKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kerstin Ingeborg LinnéaGunnarKvinne1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna ElisabetGustafssonKvinne1970SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Christel LisaGustafssonKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Katy MargaretaGustafssonKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rut IngridGustafssonKvinne1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ann ChristineGustavssonKvinne1961SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Birgit ElisabetGustavssonKvinne1942SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Svea Ingeborg MariaGustavssonKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ulla-Britt Rose-MarieGutelindKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LiiaHabermanKvinne1968EstiskCrew: Servitør, barOmkom (hentet opp)
Åsa AlfildHagelbergKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin MarianneHaglundKvinne1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hanses Märta GunborgHagmanKvinne1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maria Ann LinnéaHagstedtKvinne1968SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Elvy SofiaHagströmKvinne1916SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Armilda AliceHainKvinne1914SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maj Gunnel HennyHallbergKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Raili KyllikkiHalttunenKvinne1938FinskPassasjerOmkom (savnet)
MariHamburgKvinne1952EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
Rut Astrid ElisabetHammarströmKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kristina MariaHanssonKvinne1958SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Inga Charlotta OddsdotterHardebergKvinne1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JutaHeamägiKvinne1947EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
Åsa KarolinaHedmanKvinne1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maria CeciliaHedqvistKvinne1955SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AiliHeinsooKvinne1971SvenskPassasjerOmkom (savnet)
EsterHellermaKvinne1955EstiskCrew: DanserOmkom (hentet opp)
IngaHelmaneKvinne1961LatviskPassasjerOmkom (savnet)
HelenHendriksonKvinne1970EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Rebecka IréneHenryssonKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inger BarbroHernborgKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Doris ElisabetHolmqvistKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Åse BirgittaHolmströmKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inez BarbroHoltbladKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LiliaHropovaKvinne1962EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Elvi Anna ViolaHultmanKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Siv-Brit GunillaHällegardKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Signe MarianaHällnertKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Signe Margot ViolaHöjfors HongKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Barbro AgnetaHåkansonKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Ann-HelenHåkansonKvinne1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AnneliHaasKvinne1970EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ingrid EthelIdlaKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TamaraIvanovaKvinne1945EstiskPassasjerOmkom (savnet)
LiinaIvaskKvinne1978EstiskCrew: DanserOmkom (savnet)
Birgit MariaJakobssonKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
DinaJakubovskaKvinne1967LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Carola Elisabet ZetterströmJansenKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carola Emmy ChristinaJansenKvinne1965SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gerd Hillevi SveaJanzonKvinne1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndraJauceKvinne1958LatviskPassasjerOmkom (savnet)
TamaraJermakovaKvinne1922EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-Britt IngegärdJohannsenKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gudrun StigsdotterJohanssonKvinne1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inga Lilly ViolaJohanssonKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingegerd LinneaJohanssonKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ing-Marie Kristina EliJohanssonKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maja KristinaJohanssonKvinne1912SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mona ElisabetJohanssonKvinne1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bodil Ester GunillaJonssonKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kerstin MathildaJonssonKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Petra MariaJonssonKvinne1964SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristelJuhkamKvinne1975EstiskPassasjerOmkom (savnet)
EsterJuuroKvinne1955EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
LiaJürmeKvinne1931EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Inger MargaretaJönérKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AgnetaJönssonKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Tove LønfeldJørgensenKvinne1953DanskPassasjerOmkom (savnet)
GalinaKacsKvinne1967LatviskPassasjerOmkom (savnet)
MerikeKalaKvinne1961EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Inger ElisabetKaleniusKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KätlinKaljurandKvinne1973EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
IlonaKaljusteKvinne1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Barbro JeanetteKallioniemiKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ulla BirgittaKandemanKvinne1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
SirjeKanterKvinne1956EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Gärtie TeresiaKarlbergKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anita ElisabethKarlssonKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin MajvorKarlssonKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kerstin Margareta VilhelmineKarlssonKvinne1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maria ElisabethKarlssonKvinne1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Pernilla Kristina ElisKarlssonKvinne1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ÜlleKaruKvinne1960EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
VaikeKaskKvinne1926CanadiskPassasjerOmkom (savnet)
JanisKasparsonsKvinne1957LitauiskPassasjerOmkom (hentet opp)
KatrinKaurKvinne1964EstiskCrew: Bartender, barOmkom (savnet)
TamaraKazakovaKvinne1954EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Berit Irene IngegerdKettelKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MeritKikasKvinne1974EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MariaKilumetsKvinne1974EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
Ann-Marie ElisabetKindbergKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
EveKiriKvinne1958EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
SaidyaKivilaKvinne1946EstiskCrew: Servitør, pubOmkom (savnet)
MalleKivipõldKvinne1949EstiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
AdeljaKolesnikovaKvinne1954RussiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
EveKopliKvinne1974EstiskCrew: Resepsjonist, hotelletOmkom (savnet)
SirjeKoplimägiKvinne1959EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
Salme AnnikkiKoskenkorvaKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Berita Margareta Rose-MarieKranzKvinne1956SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KatrinKrebsKvinne1974EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Astrid Gunbritt LinnéaKroonKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristiinaKruusmaaKvinne1973EstiskCrew: Manager, konferansesenteretOmkom (hentet opp)
MeritKukkKvinne1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Hjördis TeresiaKumlinKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MariaKupperKvinne1927EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MadliKurdveKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LiiaKuurKvinne1950EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
EvaKuuseKvinne1953EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
KatrinKuuskKvinne1973EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
AngelikaKübar-KoskelKvinne1971EstiskCrew: Servitør, pubOmkom (savnet)
Anna MargaretaKällskogKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
LiiliKärkKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristinKäsperKvinne1977EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Agneta Ruth IngegerdKöpsénKvinne1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lotten VeraKörlingKvinne1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristaLabiKvinne1953EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
Gudrun IngegerdLagerqvistKvinne1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Berit Marie-Louise CarolineLangemarKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-Catrin MariaLansKvinne1958SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Elis Claes-GöranLarssonKvinne1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inger KatarinaLarssonKvinne1963SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maj ElisabetLarssonKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margaretha ElisabethLarssonKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Marie Susanne Eva KristinaLarssonKvinne1966SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PiiaLassKvinne1957EstiskCrew: Bartender, barOmkom (savnet)
Solveig CarinaLeijonKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KajaLettKvinne1967EstiskPassasjerOmkom (savnet)
InnaLeuskaKvinne1950EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KiiraLeuskaKvinne1947EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Dagny MargaretaLidnerKvinne1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MeeliLiivaKvinne1950EstiskPassasjerOmkom (savnet)
TiiuLiivasteKvinne1942EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ÜlleLillepaluKvinne1959EstiskPassasjerOmkom (savnet)
RenateLillepuuKvinne1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eva MarianneLilliehöökKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunnel Barbro MargaretaLindahlKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Gunnela MatsdotterLindahlKvinne1989SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carola MariaLindgrenKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KatrinLindokKvinne1975EstiskCrew: Medarbeider, konferansesenteretOmkom (savnet)
Ebba Agneta ElisabethLindqvistKvinne1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Raili HeljåLindroosKvinne1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margareta KristinaLindströmKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Thyra-KristinaLindströmKvinne1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ReetLuigelaKvinne1943EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Anita Jeanette TimmermanLundKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Siv IngegerdLundbergKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna MargaretaLundinKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gun BeritLundkvistKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingrid Margareta ElisLundkvistKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rangvi Karin ElisabetLundströmKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JutaLöfstedt PinselKvinne1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ElnaLöfströmKvinne1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RiinaLaakKvinne1970EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
Annika ChristinaLångströmKvinne1964SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LemmiLaasikKvinne1971EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ellen Sigrid ElisabetMagnussonKvinne1916SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ruth IngridMagnussonKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Siv MargaretaMagnussonKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
OlgaMakarovaKvinne1955RussiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
EppMakkKvinne1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AnneMalm-ÜkstiKvinne1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Inger MargaretaMalmbergKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Birgitta LinneaMalmgrenKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margit Signhild KristinaMalmströmKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MirjamMaripuuKvinne1977EstiskCrew: DanserOmkom (savnet)
IviMatsaluKvinne1936EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Annika Elisabeth MargaretaMatssonKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Elsie Viola ElisabetMatssonKvinne1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Aino Anita GunillaMaxeKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maud Ros-MarieMelehoffKvinne1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ulla BirgittaMellströmKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiitMeosMann1969EstiskCrew: DJ, BarOmkom (hentet opp)
AnneliMetsallikKvinne1972EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MaarikaMetsallikKvinne1976EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Britt IngerMildKvinne1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
OlgaMintchoukova-HolmstenKvinne1963HviterussiskPassasjerOmkom (savnet)
Lucia LjutsiaMorelKvinne1927EstiskPassasjerOmkom (savnet)
HediMurumägiKvinne1972EstiskCrew: MusikerOmkom (savnet)
Monica AnitaMyrbergKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Susanne MarleneMyrström-KarlssonKvinne1963SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HediMännisteKvinne1971EstiskCrew: DanserOmkom (hentet opp)
LennartMöllerKvinne1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils TorstenMöllerKvinne1917SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Elvir MartinMånssonKvinne1916SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gull-Britt Agneta MariaMårdhKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
NataljaNavjortkinaKvinne1956EstiskCrew: Oppvaskhjelp, barOmkom (savnet)
SilviaNiglasKvinne1944EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
JanisNikulsewsKvinne1971LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Mona IreneNilsonKvinne1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britt MargaretaNilssonKvinne1955SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Ellen Gunborg EugeniaNilssonKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Marie ViolaNilssonKvinne1965SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AnneliNisuKvinne1969EstiskCrew: Medarbeider, konferansesenteretOmkom (savnet)
Mary VilhelminaNordKvinne1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ulla-Britt LilianNordKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RuthNordmannKvinne1976EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Eva KatarinaNordqvistKvinne1969SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margit AnitaNorinKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Yvonne Britt MarieNorlinKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anita ElisabetNormanKvinne1942SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Kaija MargitNormanKvinne1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaNurmeKvinne1955EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
Nita LinneaNybergKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Barbro MargaretaNälsénKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Tiina-KaisaNaaralainenKvinne1958SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Vera MargaretaOdénKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ReetOjamägiKvinne1944EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ebba MarianneOlaussonKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inga LisaOlofssonKvinne1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunborg MarianneOlssonKvinne1955SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Svenny MarianneOlssonKvinne1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HelveOttKvinne1952EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AnneliOviirKvinne1964EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
HelinPaeorgKvinne1965EstiskCrew: Bartender (reserve)Omkom (hentet opp)
MarikaPallKvinne1975EstiskCrew: Medarbeider, konferansesenteretOmkom (hentet opp)
Clary LilianPalmgrenKvinne1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RiinaParnabasKvinne1961EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOmkom (savnet)
Gertie MariannePerssonKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Helena Margareta ÅbergPerssonKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Åsa MargaretaPeterssonKvinne1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MariannePetriniKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hjorund SetsasPettersenMann1988NorskPassasjerOmkom (savnet)
IngunnPettersenKvinne1964NorskPassasjerOmkom (savnet)
Berit Elvy MariannePetterssonKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunborg BirgittaPetterssonKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anita KristinaPiquerKvinne SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AivePitkKvinne1966EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
ValentinaPlehhanovaKvinne1957RussiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
PillePõkkKvinne1975EstiskPassasjerOmkom (savnet)
HeliPõldKvinne1952EstiskCrew: Bartender, nattklubbOmkom (savnet)
ÜllePõldsaarKvinne1957EstiskPassasjerOmkom (savnet)
HelvePõlluaedKvinne1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
SusannePundiKvinne1961SvenskCrew: Regnskapsfører, restaurant (reserve)Omkom (savnet)
KattiPurruKvinne1969EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOmkom (savnet)
OlgaPuuseppKvinne1935EstiskPassasjerOmkom (savnet)
LiaRahamägiKvinne1942EstiskCrew: Oppvaskhjelp, kjøkkenetOmkom (savnet)
LilianRahuojaKvinne1948EstiskCrew: Medarbeider, restaurantOmkom (savnet)
Ulla Ann-MarieRambergKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HelveRandmaKvinne1950EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
Ulla Maria AgnetaRappKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maj-BrittRasmussenKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MariRebaneKvinne1979EstiskCrew: Servitør, caféOmkom (savnet)
KristiinaReilentKvinne1972EstiskPassasjerOmkom (savnet)
HelenReimannKvinne1975EstiskCrew: Manager, hotellet (reserve)Omkom (savnet)
Birgitta Carin MariaRisingerKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaRohulaidKvinne1973EstiskCrew: Resepsjonist, hotelletOmkom (savnet)
ReetRoopaluKvinne1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Inga MarianneRoosKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inga MariaRosmanKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Saga Yvonne ElisabethRudaKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ellinor TrolleRuneborgKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Inga MarieRyhnKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Riina-MallRästKvinne1958EstiskCrew: Manager, restaurantOmkom (savnet)
AnuRätsepKvinne1959EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Eva-LisaRönnbackKvinne1958SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britt MargaretaRönnqvistKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
SirjeSaidlaKvinne1969EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
Ingeborg Renee RendrupSandbergKvinne1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mona Lisa MarieSandbergKvinne1956SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna Linnea KristinaSandmanKvinne1933SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
MarikaSarapKvinne1965EstiskCrew: Bartender, pubOmkom (hentet opp)
MareSardKvinne1943EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Eva ChristinaSchillerKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LieselotteSchwietertKvinne1927TyskPassasjerOmkom (savnet)
Anita ElisabethSellénKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JanisSeskoKvinne1977LatviskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaSillandiKvinne1966EstiskCrew: Bartender, barOmkom (savnet)
TiitSiskaKvinne1970EstiskCrew: Oppvaskhjelp, kjøkkenetOmkom (savnet)
Ulla MargaretaSjöblomKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Svea Majvor MarianneSjögrenKvinne1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Margareta ElisabethSjöströmKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britta OliviaSkagervikKvinne1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jane LilianSlättKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiitSooalusteKvinne1941EstiskCrew: Radiooperatør, broenOmkom (savnet)
Heljo-OliviaSoomanKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Marta Eva-BrittSpagnoloKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hjördis ElisabetSteinerKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Dagny Johny GustavaStengårdKvinne1912SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kerstin MargaretaStengård-HavossarKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britta ElisabetStjernqvistKvinne1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Evy Disa AureliaStoltzKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin MariaStåhlbågeKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna LinnéaSundbergKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lise-LotteSundbergKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sirkka AnnikkiSundbergKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britt-Marie ElisabetSundellKvinne1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hedvig IngalillSundiusKvinne1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Britta MarianneSvenssonKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eva UlrikaSvenssonKvinne1971SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Margaret Isabella AnitaSvenssonKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Solveig Ann BryggmanSwedenborgKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Greta AmandaSöderblomKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KatiSaarKvinne1975EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
KärtSaarKvinne1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Lilja PiiaSaareKvinne1941SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
LiiaSaarmeKvinne1931EstiskPassasjerOmkom (savnet)
LuuleSaarniitKvinne1949EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
AinoTalmeKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KatrinTammKvinne1958EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
AnneTammsaluKvinne1947EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ingrid Gunilla ChristersdotterTedenKvinne1964SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaTeesaarKvinne1955EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
Rut Anne MarieTegelbergKvinne1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna-Lena MarieTenmanKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Tyyne TellervoThomsenKvinne1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mairit HildegunThomssonKvinne1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PilleTillemanKvinne1971EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOmkom (savnet)
Gudrun Vivi-AnnTilly-AnderssonKvinne1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mirja OrvokkiTimonenKvinne1949FinskPassasjerOmkom (hentet opp)
Sylvia MirjamTimpkaKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Susann KristeineTjepljakKvinne1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
SvetlanaTolpaKvinne1967EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ÜlleTombakKvinne1956EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
Kati-MaireTombergKvinne1960EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ValentinaToomKvinne1943EstiskCrew: Medarbeider, restaurantOmkom (savnet)
TiinaTrummKvinne1953EstiskPassasjerOmkom (savnet)
EppTudeleppKvinne1973EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
Maria ElisabetUllstrandKvinne1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maja IngegärdUtstenKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TiinaVabrit-TibbingKvinne1944EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MeidaValdmetsKvinne1945EstiskCrew: Manager, kjøkkenetOmkom (savnet)
SigneValdmetsKvinne1973EstiskCrew: Servitør, caféOmkom (savnet)
Britt-MarieVanhanenKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KaurVarmaKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
EllenVaskeKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eva Jenny SofiaVennerbergKvinne1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MareVeskeKvinne1971EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
Anne-HelleVilpertKvinne1946EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
LeaVõsuKvinne1962EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ReetVäljaotsKvinne1957EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Ann BrittWaldemarsdotterKvinne1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingegerd ChristinaWallensteinKvinne1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rut Inez IreneWanselowKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eivor MargaretaWanströmKvinne1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ann-Britt ViolaWegbladKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Monika SusanneWelinderKvinne1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Siv Gunnel IreneWiknerKvinne1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingbritt KristinaWikströmKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ethel MariaWimnellKvinne1931SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Soile MarianneYrjönenKvinne1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunvor EugeniaZakrissonKvinne1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KatreZelminKvinne1994EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Gunhild Anna-LisaÖmarKvinne1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Maud HelenaÖstervallKvinne1969SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gunnel MarieÖstlundKvinne1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anna Ingrid BirgittaÖströmKvinne1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karin Elly AnitaÅbergKvinne1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LeaAalisteKvinne1972EstiskCrew: Servitør, barOmkom (savnet)
Signe Ann-BrittÅströmKvinne1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AiriAavasteKvinne1973EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
HjalmarAhlströmMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TormiAinsaluMann1963EstiskCrew: Navigasjonsoffiser, broenOmkom (savnet)
Lars BertilAldrinMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
UrmasAlenderMann1953EstiskCrew: MusikerOmkom (savnet)
ArmidoAllasMann1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt Sölve IngemarAlmMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carl Olof IngvarAlmqvistMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Agne Karl ArvidAnderssonMann1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kaj Olav ArthurAnderssonMann1952SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl-ErikAnderssonMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lars MagnusAnderssonMann1961SvenskCrew: Manager, ITOmkom (savnet)
Åke HilmarAnderssonMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ArvoAndressonMann1954EstiskCrew: KapteinOmkom (savnet)
LembitAnnusMann1941EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Evald ValterApelmanMann1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Aleksei GrigoriArtjuhhovMann1945RussiskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt GunnarAspmanMann1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HerbertAugustinMann1926TyskPassasjerOmkom (hentet opp)
RaivoAusmeesMann1962EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Raimo JohannesAuvinenMann1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndresAvekukkMann1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
JüriAvikMann1944SvenskCrew: Andreoffiser (reserve)Omkom (savnet)
HichamBen HamouMann1965MarokkanskPassasjerOmkom (savnet)
MohamedBen TounsiMann1972MarokkanskPassasjerOmkom (savnet)
RavoBerendsenMann1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Lars-Olof AndersBergMann1952SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Jan-ChristianBergendahlMann1949FinskCrew: HovedregnskapsførerOmkom (savnet)
Björn Ola EngelbertBergenheimMann1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Helge ViktorBergkvistMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Alberts JuliusBielisMann1914SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl OveBodinMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
CarlBorghMann1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mikael Sven-GunnarBromanderMann1971SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LarsBrändströmMann1930SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Gunnar LennartBylundMann1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Alf Bernt MauritzCarlssonMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lennart Sture RudolfCarlssonMann1957SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Åke HolgerCarlssonMann1919SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kennet BertilChreistiMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt Olof MauritzDahlinMann1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Björn MikaelDahlinMann1958SvenskCrew: Manager, kjøkkenetOmkom (savnet)
SergeiDaniljukMann1969RussiskPassasjerOmkom (savnet)
Thomas JanDe KlerkMann1962NederlenderPassasjerOmkom (savnet)
Erik Axel GöranDükeMann1952SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt RemiEgerydMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PriitEhaMann1969EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Wolter JohanEhnMann1931SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Lars GunnarEkmanMann1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Björn MagnusElofsonMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl ArneEngbergMann1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Artur SigvardEnggrönMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bernt ErikEngströmMann1930SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Nils Olof EdvinErikssonMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sonny DagErikssonMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ingemar RudolfFahlströmMann1942SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Johan LudvigFinnangerMann1954NorskPassasjerOmkom (savnet)
Frans HansemanFlodströmMann1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils OlofForssbergMann1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils IvanFranssonMann1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven IngmarFranssonMann1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven Evert ArnoldFranzénMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RaivoFreimannMann1973EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
Hans PeterFürsteMann1957TyskPassasjerOmkom (savnet)
GunarsGobinsMann1964LatviskPassasjerOmkom (savnet)
HenrykGojMann1945SvenskCrew: MusikerOmkom (savnet)
AivoGrossfeldtMann1945EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Erik LennartGrundströmMann1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Arne ViktorGrönhageMann1918SvenskPassasjerOmkom (savnet)
FrodeGudbrandsenMann1952SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bertil Villehard AlexiusGustafssonMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Johan Olof PeterGustafssonMann1974SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils VernerGustafssonMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gösta Emil LennartGustavssonMann1919SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jan ErikGustavssonMann1972SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stefan Lars AndreasGustavssonMann1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lars Erik HenrikHagmanMann1919SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Bob StureHallinMann1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AdamHalterMann1945SvenskCrew: MusikerOmkom (savnet)
OscarHannusMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AntsHaringMann1958EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Sven Åke RubenHedinMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Toni MikaelHeinonenMann1972SvenskCrew: Regnskapsfører, butikkOmkom (savnet)
Berth ThomasHellgrenMann1966SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Evert Per-OlofHenrikssonMann1956SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Gustav HenryHenrikssonMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils Olle ValterHenryssonMann1942SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JuhanHermaMann1964EstiskCrew: Navigasjonsoffiser, broenOmkom (savnet)
Håkan IngvarHermanssonMann1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven Anders JerkerHernborgMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jan-OlofHolmqvistMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Olof GunnarHolmströmMann1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven OveHolströmMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils-Göran AxelHoltbladMann1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Seppo JuhaniHonkkanenMann1943FinskPassasjerOmkom (savnet)
Bo Sigvard EmanuelHultmanMann1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Gösta BertilHögmanMann1918SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Pierre EinarIsacssonMann1947SvenskCrew: MusikerOmkom (hentet opp)
Per OlofIsakssonMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven HermanIsakssonMann1913SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Erik HåkanIsefjordMann1952SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
AnatoliIvanovMann1951EstiskCrew: Tredje-mekaniker, motorOmkom (savnet)
Anthony UchechukwuIwuagwuMann1961NigerianskPassasjerOmkom (savnet)
PaulJagodzinskiMann1919TyskPassasjerOmkom (savnet)
AlexandrsJakubovskisMann1954LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Friedhelm Ernst KarlJansenMann1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Göte AmbrosiusJibréusMann1918SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HeldorJoaMann1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gustaf AdolfJohannsenMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt Vilhelm EugenJohanssonMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Dan Pether StefanJohanssonMann1952SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Lars ThonyJonssonMann1952SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Bengt DanielJönssonMann1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Dick RogerJørgensenMann1974DanskPassasjerOmkom (savnet)
Lars KristoferJørgensenMann1981DanskPassasjerOmkom (savnet)
MihailsKacsMann1990LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Eino OlaviKainMann1923SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
KaidoKallasmaaMann1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
PeeterKannussaarMann1964EstiskCrew: Navigasjonsoffiser, broenOmkom (savnet)
Alf Mauritz BerntKarlssonMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anders HåkanKarlssonMann1956SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Artur LennartKarlssonMann1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl-EricKarlssonMann1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stig Våge AllanKarlssonMann1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Seppo OlaviKarvanenMann1948FinskPassasjerOmkom (savnet)
LeoKasterpaluMann1948EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KaljoKaukülaMann1949EstiskPassasjerOmkom (savnet)
HaraldKernMann1948TyskPassasjerOmkom (savnet)
Per HugoKerslowMann1954SvenskPassasjerOmkom (savnet)
OliverKevvaiMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AvoKilgastMann1941EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AareKimmelMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Stig Håkan EinarKindbergMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
OttKipparMann1916SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RaulKirmannMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Lennart MikaelKlassonMann1971SvenskPassasjerOmkom (savnet)
GunnarKlettenbergMann1986EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KalleKlettenbergMann1958EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KalevKlisMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Hardy GideonKnutssonMann1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
StanislavKolosevskiMann1968EstiskCrew: Manager, butikkOmkom (hentet opp)
HeinoKonsapMann1944EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AavoKoogasMann1959EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
VelloKornelMann1934EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Tauno IlmariKoskenkorvaMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Vassili PhilipKovaljovMann1945RussiskPassasjerOmkom (savnet)
FerdinandKreekMann1920SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ValeriKriuotchkovMann1969RussiskPassasjerOmkom (savnet)
TarmoKuivMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AgoKukkMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KalevKukkMann1966EstiskCrew: Kokk, kjøkkenet (reserve)Omkom (hentet opp)
AndresKullerMann1972EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
AndeKuuskMann1952EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
AndresKuusteMann1959EstiskPassasjerOmkom (savnet)
GarriKüpparMann1977EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ToomasKändMann1937EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MihkelKaalesteMann1958EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KaarelKaareMann1941EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MattiLabiMann1948EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
LeanderLaigarMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ejner AlfredLarsenMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RaivoLassMann1953EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ReinLaurMann1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndrusLaurandMann1954EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
EgonLaurandMann1976EstiskPassasjerOmkom (savnet)
EndelLauringsonMann1941EstiskPassasjerOmkom (savnet)
TerjeLeemetsKvinne1965EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
Carl GregorLennmorMann1958SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PaulLevartovskiMann1954EstiskPassasjerOmkom (savnet)
PriitLigiMann1958EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KaljuLiivMann1947EstiskCrew: Oppvaskhjelp, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
JuhanLiivaMann1981EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Sten HaraldLindMann1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mats HugoLindahlMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gösta GeorgLinderMann1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Mats HåkanLindskogMann1941SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Kjell ArneLindströmMann1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sten OlofLindströmMann1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Krister ErikLindvallMann1970SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TõnuLompMann1972EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
GerhardLoojengaMann1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
TerjeLõukMann1967EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
MihkelLumesteMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Leif GustavLundholmMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl EinarLundqvistMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PaulLusikasMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
UrmasLääneMann1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Hugo ArneLöflingMann1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Isak HerbertLöfströmMann1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Eino OlaviLaamanenMann1933FinskPassasjerOmkom (savnet)
Lars Magnus VilhelmMagnussonMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AdamMakarenkoMann1942RussiskCrew: Oppvaskhjelp, kjøkkenetOmkom (savnet)
RaivoMakkMann1948EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
UnoMalmMann1950EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Johan GunnarMalmbergMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt GeorgMalmströmMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Aleksander OlirievichMamajevMann1969RussiskPassasjerOmkom (hentet opp)
TimurMamedovMann1970EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Jan ErikMannbergMann1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
John WilliamManningMann1931BritiskPassasjerOmkom (savnet)
JüriMarkusMann1953EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Jaakko AnteroMarttinenMann1939SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl ÅkeMattssonMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AldoMetspaluMann1971EstiskCrew: Sjømann, dekkOmkom (savnet)
VytautasMiliauskasMann1950LitauiskPassasjerOmkom (savnet)
Dan-Anders AdrianMyrbergMann1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RihoMüürMann1967EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
Curt SixtenMählMann1942SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Erkki JuhaniMäki-KalaMann1942SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jarmo KalervoMäkinenMann1957FinskPassasjerOmkom (savnet)
ElmarMändlaMann1925EstiskPassasjerOmkom (savnet)
DaniMøllerMann1974DanskPassasjerOmkom (savnet)
Sven ErikMånssonMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MartNiineltMann1953EstiskPassasjerOmkom (savnet)
David RickardNilssonMann1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Fritz Oskar FerdinandNilssonMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hans LennartNilssonMann1964SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl ArneNilssonMann1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl OveNilssonMann1950SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Ove LennartNilssonMann1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ToivoNoormetsMann1952EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Per Axel GeorgNorbergMann1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Thor BertelNordmyrMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stig GunnarNorlénMann1938SvenskPassasjerOmkom (savnet)
ErichNurmisMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gustaf RuneNylanderMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MarekOherdeMann1976EstiskPassasjerOmkom (savnet)
FredÕigusMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt OlofOlaussonMann1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anders MichaelOlofssonMann1953SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carl-EricOlssonMann1932SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Dan EvertOlssonMann1947SvenskPassasjerOmkom (savnet)
RaimondOrmusMann1924SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Axel IngvarOskarssonMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JaakOttMann1952EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Dick RonaldPalmMann1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Folke IvarPaulssonMann1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JaanPehkMann1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Dan JonasPerssonMann1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gabriel TharangaPerssonMann1984SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gösta Rolf ÅkePerssonMann1944SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lars-AxelPerssonMann1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Samuel SurangaPerssonMann1984SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Thomas RolandPerssonMann1960SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stig Lennart ValentiPettersonMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
VeikoPettersonMann1970EstiskCrew: Medarbeider, Tax freeOmkom (savnet)
Jan-Erik ArvidPetterssonMann1951SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Nils LennartPetterssonMann1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Per Anders MartinPetterssonMann1962SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AimePihusMann1939EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AndresPillMann1952EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
ErkiPiusMann1966EstiskCrew: Medarbeider, butikkOmkom (hentet opp)
MartPõderMann1949EstiskCrew: Bartender, nattklubbOmkom (savnet)
EnnoPõlluMann1936EstiskPassasjerOmkom (savnet)
EnnoPoomMann1960EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ArvoPoopuuMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LevPrimakovMann1957RussiskPassasjerOmkom (savnet)
MargusPukspuuMann1959EstiskPassasjerOmkom (savnet)
PeeterPungarMann1947EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
RaunoPuuraMann1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Raimo OlaviPystoMann1940SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Evert AxelPålssonMann1946SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Per Arne HarryRagnarMann1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristjanRaiendMann1970EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
AlvarRaudseppMann1977EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ViktorReialMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MargusRetelMann1961EstiskPassasjerOmkom (savnet)
PeeterRiitMann1949EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KalevRikmannMann1949EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Tor Göran HåkanRisingerMann1962SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PeeterRonkMann1953EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt-Erik VilhelmRoslundMann1952SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
LüüliRõukMann1966EstiskPassasjerOmkom (savnet)
VelloRubenMann1939EstiskCrew: Båtsmann, broenOmkom (hentet opp)
Gösta RobertRunestedtMann1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LauriRätsepMann1973EstiskCrew: Bartender, barOmkom (savnet)
AleksanderSaluMann1960EstiskCrew: Sjømann, dekkOmkom (savnet)
Sten Yngve BertilSandblomMann1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sören EvaldSandmanMann1934SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Kurt TorgnySelinMann1965SvenskPassasjerOmkom (savnet)
PeeterSeppMann1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
RudolfSibritsMann1960EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Erik SigmundSigmundssonMann1933SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HeinoSikkMann1933EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Leo ElmerSillanpääMann1954SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
VassiliSimonovitsMann1964RussiskCrew: Sikkerhetsansvarlig, hotelletOmkom (savnet)
GuidoSirotkinMann1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Carl ChristianSjöMann1976SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Stig Jan GunnarSjöbergMann1942SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Erik AlbinSjögrenMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jan Billy VallentinSjögrenMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Egon Arne SigvardSjöströmMann1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl-Axel IngvarSjöströmMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Rolf Erik OlofSjööMann1945SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Allan-JüriSoomanMann1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
HillarSoosaarMann1971EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Matti AmesSormulMann1949NorskPassasjerOmkom (savnet)
AivarsStauzsMann1962LatviskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Hjalmar BertilStenbergMann1952SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl BennyStoltzMann1948SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl SivertStolzMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KristapsStreicsMann1972LatviskPassasjerOmkom (hentet opp)
MatiSumbergMann1943EstiskCrew: Elektriker, motorOmkom (hentet opp)
Roger Sven IngeSundMann1949SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Knut Arvid ValdemarSundgrenMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Karl Gustav LeonardSundiusMann1931SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Per-Erik EvaldSundkvistMann1942SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lars EmanuelSvantessonMann1973SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hans UnoSvennsonMann1954SvenskCrew: Manager, restaurantOmkom (savnet)
Evald MagnusSvenssonMann1918SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Leif GeorgSvenssonMann1937SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sven AlbertSvenssonMann1929SvenskPassasjerOmkom (savnet)
JerzySwierczekMann1943SvenskCrew: MusikerOmkom (savnet)
Ola IngemarSöderlundMann1936SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Friedrich MairoldSösterMann SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndrusSaadiMann1974EstiskCrew: Kokk, kjøkkenet (reserve)Omkom (savnet)
SiimSaareMann1939SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Erkki JanekTalverMann1972EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (hentet opp)
JanekTammaiMann1973EstiskPassasjerOmkom (savnet)
TaivoTammelehtMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AndresTammesMann1966EstiskCrew: Navigasjonsoffiser, broenOmkom (hentet opp)
Evert AdolfTegelbergMann1924SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Gustaf LennartThodénMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jens ArnoldThomsenMann1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Bengt Gustav AxelThomssonMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KaljuToomeMann1947EstiskPassasjerOmkom (savnet)
TõnuToomusMann1955EstiskPassasjerOmkom (savnet)
BirgerTrolieMann1948NorskPassasjerOmkom (savnet)
ReinTrumpMann1928EstiskPassasjerOmkom (savnet)
AntiTsirelMann1972EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ArvoTulvikMann1952EstiskCrew: Andre-ingeniør, motorOmkom (savnet)
TarmoTürnMann1965EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
UnoTönissooMann1927SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndresUlpMann1955EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ArvoUrbaluMann1955EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Carl Gunnar VernerUtstenMann1923SvenskPassasjerOmkom (savnet)
IvoVaherMann1952EstiskPassasjerOmkom (hentet opp)
PriitVaiglaMann1956EstiskPassasjerOmkom (savnet)
EivoValdMann1973EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
AlbertValejevsMann1985LatviskPassasjerOmkom (savnet)
FaridValejevsMann1948LatviskPassasjerOmkom (savnet)
EinoVanhanenMann1928SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AndejsVeinbergsMann1954LatviskPassasjerOmkom (hentet opp)
AndrusVentselMann1974EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
RaivoVetkaMann1963EstiskPassasjerOmkom (savnet)
Jan Erik EmanuelVetterlundMann1943SvenskPassasjerOmkom (savnet)
EndelVijardMann1922SvenskPassasjerOmkom (savnet)
FredVillauMann1967EstiskPassasjerOmkom (savnet)
RaivoVisterMann1960EstiskCrew: Ansvarlig sjømannOmkom (hentet opp)
OlafVitenbergsMann1960LatviskPassasjerOmkom (hentet opp)
VahurVuksMann1968EstiskCrew: Servitør, restaurantOmkom (savnet)
JormaVäisänenMann1953FinskPassasjerOmkom (savnet)
Stig Rune MindorWanselowMann1926SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Anders LennartWassMann1935SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hugo LennartWegbladMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Lars Wilhelm SamuelWessmanMann1975SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Jan-Erik TorbjörnWestbergMann1934SvenskPassasjerOmkom (savnet)
AivarZelminMann1967EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KnudØlgaardMann1927DanskPassasjerOmkom (savnet)
EnnÖunapuuMann1917SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Hans ÅkeÅbergMann1946SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Karl AndersÅbergMann1942SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Arvid KalleAadliMann1932SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
Nils ÅkeÅströmMann1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Sten LeonardÅströmMann1921SvenskPassasjerOmkom (savnet)
MajvoorCarlssonKvinne1925SvenskPassasjerOmkom (savnet)
LjudmillaEdurKvinne1938EstiskPassasjerOmkom (savnet)
LiiEstoniusKvinne1930SvenskPassasjerOmkom (savnet)
KindelHongMann1936SvenskPassasjerOmkom (hentet opp)
KülliKalvetKvinne1963EstiskCrew: Servitør, barOmkom (savnet)
LiiviKuikKvinne1958EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
KüllikeKundlaKvinne1945EstiskPassasjerOmkom (savnet)
IlleMollokaKvinne1960EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (savnet)
MilviNikolajevaKvinne1956EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
AitaOjaKvinne1953EstiskCrew: Medarbeider, hotellet (reserve)Omkom (hentet opp)
VilluOssipMann1946EstiskPassasjerOmkom (savnet)
RainPaltsMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KulloPalvardeMann1965EstiskPassasjerOmkom (savnet)
RiikoPartsiMann1969EstiskCrew: Oppvaskhjelp, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
LjudmillaPasternakKvinne1963EstiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
TarviPihlakMann1976EstiskCrew: DanserOmkom (savnet)
KalviPoopuuMann1972EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ValevPreiMann1962EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
MerjePrommikKvinne1966EstiskCrew: Bartender, pubOmkom (savnet)
IlmiRaidmaKvinne1956EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (savnet)
KuldarRaudmannMann1968EstiskCrew: Kokk, kjøkkenetOmkom (hentet opp)
LjudmillaRaudseppKvinne1947EstiskCrew: Hushjelp, hotelletOmkom (savnet)
LiiviRebaneKvinne1953EstiskCrew: Medarbeider, hotelletOmkom (hentet opp)
PeepSadrakMann1964EstiskPassasjerOmkom (savnet)
ÜllarSariMann1962EstiskPassasjerOmkom (savnet)
MaidVassilMann1951EstiskPassasjerOmkom (savnet)
PjotrVerhogljadMann1970RussiskPassasjerOmkom (savnet)
TaimoVäinMann1927EstiskPassasjerOmkom (savnet)
KreteZelminKvinne1992EstiskPassasjerOmkom (savnet)
LyÖunapuuKvinne1907SvenskPassasjerOmkom (savnet)
Slik sank MS «Estonia»
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Slik sank MS «Estonia»

En knapp time. Det var tiden det tok fra MS «Estonia» begynte å ta inn vann, til skipet var forsvunnet fra havoverflaten i Østersjøen.

Dette bildet viser «Viking Sally», som senere ble «Estonia», under ferdigstillelse på verftet i Tyskland i 1980. Her ser man tydelig den tekniske innretning av baugen på skipet: Den 64 tonn tunge baugporten, som også omtales som «visiret», og lasterampen som løftes opp bak baugporten når skipet er i fart. FOTO: Vasabatarna.se

Det er blitt laget flere offisielle og uoffisielle rapporter om hvorfor og hvordan «Estonia» forliste. De offisielle rapportene har minst én ting felles: de konkluderer alle med at hovedårsaken til at skipet sank, var at baugporten løsnet og tok med seg bilrampen.

Slik kunne store mengder vann strømme fritt inn på bildekket og videre inn i ventilasjonsanlegget, og på den måten destabilisere skipet.

Den siste av de offisielle rapportene ble offentliggjort i mai 2008. Arbeidet ble finansiert av VINNOVA, et statlig svensk forskningsråd. Skotske, nederlandske og svenske forskere beskriver i rapporten hvordan «Estonia» kunne synke med flere hundre mennesker om bord i løpet av én høydramatisk time.

Slik løsnet baugporten:

Professor Dracos Vassalos ved University of Strathclyde i Skottland er en av forskerne bak rapporten. Han forklarer at rapportene som ble utarbeidet på slutten av 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet var på rett spor, men at de var mangelfulle på grunn av manglende teknologi.

Vassalos gikk i 2004 åpent ut med sin kritikk av de offisielle havarirapportene som forelå på den tiden. I 2006 ble han invitert med i gruppen som skulle utarbeide en ny rapport, og i 2008 var konklusjonen klar. Ved hjelp av utregninger, simuleringer og intervjuer med vitner, mener forskerne at de kan slå fast at årsaken som i dag er kjent, er den eneste mulige årsaken til at «Estonia» sank.

Katastrofedøgnet time for time

Klokken 18.15 kaster MS «Estonia» loss i Tallinn. Seks timer senere sender skipet ut sitt første nødsignal.

Baugporten skal ha løsnet som følge av store bølger. Men «Estonia» hadde stått i lignende bølger før, og de andre fergene på Østersjøen den natten kom seg trygt i havn. Hvordan kunne Estonia forlise, og hvordan kunne det gå så fryktelig fort?

Undervannsbilder viser de avrevne festene til MS «Estonia»s baugport. FOTO: Estoniasamlingen

Baugporten på «Estonia» ble hevet i november 1994. Her er den fotografert ved Hankö i Finland. FOTO: NTB / Scanpix

En defekt i baugportens låsmekanisme er blitt utpekt som hovedårsaken til at skipet sank i Østersjøen. Omtrent klokken 00.15 natt til 28. september 1994 løsner baugporten helt, og tar med seg bilrampen. Vannet fosser fritt inn og båten får slagside. Kapteinen senker farten og endrer kursen, men skipet krenger stadig mer. Hovedmotoren stanser, og da skipet krenger mer enn 45 grader, stanser også ekstramotorene. Skipet driver med vinden og bølgene, og får en slagside på rundt 80-85 grader før hun snur opp ned. MS «Estonia» synker med baugen i været, akterenden er den første delen av skipet som når havbunnen, omtrent 80 meter under overflaten. Hele prosessen er estimert til én time.

Den ni meter brede, 12 meter høye og 64 tonn tunge baugporten ble hentet opp fra havbunnen i november 1994, og fraktet til Hangö i Finland. Senere ble den fraktet til Sverige, hvor man etter planen skulle finne en egnet plass - tilgjengelig for allmennheten - for det som kunne bli et viktig monument over katastrofen.

Det skjedde ikke. Baugporten står nå på et lukket militærområde utenfor Stockholm. Bilrampen ligger fortsatt på Østersjøens bunn sammen med resten av vraket. De fleste rapportene som er blitt offentliggjort, anbefaler at større deler av skipet hentes opp slik at man får undersøkt blant annet bilrampen nøyere.

I dag står den ni meter høye og 12 meter brede baugporten på et lukket militærområde utenfor Stockholm. Planen har hele tiden vært å gjøre den tilgjengelig for offentligheten, men det er ennå bestemt hvem som skal ta regningen. FOTO: Stein Bjørge

De alternative forklaringene
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Seks konspirasjonsteorier om forliset

Ingen har måttet ta ansvar for at 852 mennesker omkom 28. september 1994. I informasjonsvakuumet som oppsto etter katastrofen, har ulike konspirasjonsteorier herjet.

Disse teoriene har sådd tvil om den internasjonale havarikommisjonens offisielle forklaring om hvorfor og hvordan MS «Estonia» sank.

I stedet for å gi pårørende og etterlatte svarene de krevde, ble området rundt Estonia erklært et gravsted. Flere land har signert en traktat som forbyr alle å oppsøke skipsvraket på bunnen av Østersjøen. Det har gitt næring til teorier om at myndighetene forsøker å skjule detaljer rundt en av verdens største maritime katastrofer.

Etterlatte og sørgende til de omkomne, utenfor Estlines kontor i Stockholm. FOTO: Lise Åserud / NTB Scanpix

De alternative teoriene om forliset er beskrevet i et titalls bøker, skrevet av overlevende, etterlatte, teknikere, journalister og andre. Disse er blant de mest omtalte:

1. Katastrofen ble forårsaket av én eller flere bomber

Den tyske journalisten Jutta Rabes bombeteori har vekket stor oppsikt. Hun gjennomførte en omstridt dykkeoperasjon ved vraket av Estonia i 2000, og hentet opp deler av baugpartiet som, ifølge den offisielle forklaringen, forårsaket forliset.

Metalldelene ble sendt til analyse ved det statlige materiallaboratoriet i Brandenburg, DN-instituttet i Clausthal-Zellerfeld i Tyskland og Southwest Research Institute i San Antonio i USA. Alle konkluderte med at det må ha vært en kraftig eksplosjon før fergen sank.

Den offisielle forklaringen til forliset var at festepunktene på baugporten (bildet) ble ødelagt av de voldsomme kreftene da de kraftige bølgene i den stormtunge Østersjøen slo mot baugen. Dette bestrides av flere kilder.

Ni av de 137 som overlevde har fortalt at de hørte en kraftig eksplosjon rett før fergen fikk slagside, og ifølge Jutta Rabe mottok også Estonia en bombetrussel før den sank.

Også det tyske Meyer-verftet som bygde fergen, konkluderte i sin rapport med at forliset ble forårsaket av tre bomber festet på baugporten. Ifølge rapporten sto trolig russiske agenter bak sprengladningene. Hensikten skal ha vært å tvinge fergen til å snu fordi det befant seg en last med stjålne russiske våpen om bord.

2. Skipet fraktet stjålet russisk militærutstyr

Denne teorien henger sammen med den forrige. Årsaken til den påståtte bombingen skal ifølge det tyske Meyer-verftet ha vært at skipet fraktet stjålne russiske våpen.

I Sveriges Televisions «Uppdrag granskning» fra 2011 ble den samme teorien lansert, men der ble det påstått at det var de hemmeligste delene av den svenske militære etterretningstjenesten som fraktet russisk militærutstyr fra Baltikum ved hjelp av Estonia. Tidligere tollsjef Ulf Larsson bekreftet senere at det fantes en avtale mellom Sverige og Estland om våpentransport på fergen.

En tollbetjent fotografert på kaien ved «Estonia» i Stockholm sommeren 1994. Ansatte i det svenske tollvesenet har innrømmet at skipet ble brukt til å frakte ut militært utstyr fra Estland i denne perioden.

Mange mener dette bør være grunn nok til at dykkere bør gå inn på bildekket for å undersøke hva slags last kjøretøyene hadde. Offisielt har ingen dykkere vært på bildekket.

3. Estonia kolliderte med en ubåt

Skipsingeniør Anders Björkman mener Estonia må ha hatt et hull under eller nær vannlinjen for å synke så raskt som hun gjorde. Hullet oppsto etter en kollisjon, ifølge Björkman, sannsynligvis med en amerikansk atomubåt. En uidentifisert båt ble observert på en radar i nærheten, ifølge Björkman. Han er fortsatt aktiv i debatten rundt Estoniaforliset og driver hjemmesiden «Estoniabluffen».

4. Kapteinen ble skutt

Jan Gillberg, tidligere utgiver av tidsskriftet DSM, hevdet at kaptein Arvo Andresson var død da Estonia sank. Han skal ha ligget skutt på kommandobryggen med en kule i hodet like før fartøyet gikk under.

5. Den andre kapteinen lever

Flere overlevende har i vitneavhør fortalt at de så andrekaptein Avo Piht organisere og delta i utdelingen av livvester på øverste dekk. Overlevende Erwin Roden, som var sikkerhetsansvarlig offiser om bord på Estonia, har oppgitt at han så Avo Piht hoppe i en redningsflåte sammen med Lembit Leiger og tvillingsøstrene Hanka-Hannika og Hannely Veide.

Om formiddagen 28. september sendte den estiske radiokanalen Kuku et intervju med en svenske som hadde bidratt i redningsaksjonen. Han fortalte at han akkurat hadde reddet andrekaptein Avo Piht om bord på et helikopter. Dette opptaket ble senere beslaglagt av det estiske sikkerhetspolitiet. De hevder i dag at opptaket ikke finnes.

På den første passasjerlisten som ble offentliggjort etter forliset, sto Avo Piht oppført som overlevende. Han skal ha blitt sendt til Universitetssykehuset i Åbo. Pihts kone og barn er sikre på at han lever og hevder å ha sett tv-bilder av ham etter forliset. Politiet i Estland var så overbevist om at Piht overlevde at de etterlyste ham via Interpol:

6. De ikke-døde esterne

I tillegg til andrekaptein Avo Piht inngår åtte andre estere i gruppen som konspirasjonsteoretikerne kaller ”De ikke-døde esterne”. Disse ni har mye til felles: De jobbet alle på MS «Estonia», de var alle fra Estland og alle utenom én delte samme redningsflåte. Alle ni ble oppført som overlevende på flere lister etter katastrofen. Men på den endelige listen var alle oppført som savnet.

Flere stiller spørsmål ved hvordan dette kunne skje, ettersom alle overlevende måtte signere med navn for å komme på overlevendelisten.

Det dramatiske etterspillet
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Det opprivende etterspillet

Svenske myndigheter lovet dagen etter forliset at de omkomne skulle hentes opp. Det skjedde aldri.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å berge de omkomne.

Det fastslo både påtroppende statsminister Ingvar Carlsson og avtroppende statsminister Carl Bildt allerede dagen etter forliset. Carlssons klokkeklare beskjed var at skipet skulle hentes opp av hensyn til de pårørende, koste hva det koste ville.

Men i månedene som kom ble tonen gradvis mindre selvsikker. Var det fysisk mulig å hente opp alle de døde, eller ville man kun klare å finne noen? Ville skuffelsen for dem som eventuelt ikke fikk sine kjære opp bli for tung å bære? Og hva med den psykiske påkjenningen det ville være for dykkerne som skulle utføre arbeidet – var det i det hele tatt forsvarlig?

Bilder av omkomne etter Alexander Kielland-ulykken ble vist et etisk råd som skulle vurdere heving av skipet. Det de fikk se ble avgjørende for regjeringens konklusjon om å erklære gravfred over MS «Estonia». De omkomne og skipet skulle bli liggende på havbunnen. Dessuten skulle det dekkes av et enormt lass med tung, forseglende betong. 15. desember 1994 gikk Sveriges regjering inn for å følge rådets anbefaling.

I desember 1994 ble det gjennomført offisielle dykkerundersøkelser på vraket av «Estonia». Undersøkelsene ble blant annet brukt som grunnlag for den offisielle havarirapporten.

Dykkere og en tilstedeværende lege på dykkerfartøyet vurderte også tilstanden til de omkomne, og konklusjonen var at mange var i en slik tilstand at de kunne hentes ut av vraket på en verdig måte. Likevel ble dette aldri gjort.

Protestene kom umiddelbart. Presset fra de pårørende og anslag som viste at operasjonen ville bli kostbar, gjorde at betong-planene – et arbeid som allerede var iverksatt - ble skrinlagt i juni 1996. Men avgjørelsen om å la skipet hvile i fred for all fremtid, ble stående. 11. februar 1999 fattet regjeringen endelig vedtak om ikke å hente opp de 758 omkomne som fortsatt ligger i vraket.

Svenske myndigheter har erkjent at de burde ha gjort mer for å hente opp så mange som mulig av de døde umiddelbart etter forliset. De har også tatt selvkritikk på at de startet arbeidet med å dekke vraket med betong. Dessuten har de erkjent at de ikke var i stand til å håndtere en katastrofe av så stort omfang.

I dag er det forbudt å oppsøke MS «Estonia». En rekke land har signert en internasjonal traktat som forbyr borgere å dykke ved vraket. Området overvåkes av finsk radar.

Minnesmerket etter Estonia-ulykken ble avduket 28. september i 1997 i Djurgården i Stockholm. FOTO: Tage Olsin / Wikimedia Commons

Skipets historie
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

MS «Estonia»s karriere

Estlands store stolthet ble bygget i Tyskland i 1979, på bestilling fra en norsk investorgruppe.

Det var det tyske verftet Jos. L. Meyer som bygde det som skulle bli den estiske handelsflåtens store stolthet. Året var 1979. En norsk investorgruppe med Parley Augustsen i spissen bestilte en ferge som skulle gå mellom Norge og Tyskland. Men disse trakk seg i siste sekund, og kontrakten gikk i stedet til Rederi Ab Sally. Frem til 1990 gikk fergen i trafikk mellom Sverige og Finland som «Viking Sally».

Dekkonfirugasjonen på «Viking Sally» slik den ble presentert for passasjerende da fartøyet var nytt. Foto: Vasabatarna.se

Rederi Ab Sally fikk økonomiske problemer i 1987, og eierne av Silja Line kjøpte opp eierskapet til AB Sally. Konsekvensene var at fergens eier ikke lenger var en del av Viking Line. Likevel fortsatte den i trafikk under samme navn, utleid til Rederi Ab Slite i Viking Line-gruppen. I 1988 ble fergen solgt til det Helsinki-baserte EFFOA, men fortsatte i trafikk som Viking Sally, utleid til Rederi Ab Slite.

«Viking Sally» under bygging på Meyer-verftet i Papenburg i 1979. Foto: Vasabatarna.se

På begynnelsen av 90-tallet gjennomgitt fartøyet en rekke utseendemessige endringer og eierskifter. Her sin karakteristiske blå og hvite design, først som «Silja Star», deretter som «Wasa King» og til slutt, i prosessen der skipet ble «Estonia». På bildet er Estlines logo i ferd med å bli montert på skorsteinen. Foto: Vasabatarna.se

I 1989 ble rederiet Estline etablert. Selskapet var eid av estiske myndigheter og det svenske konglomeratet Nordström & Thulin AB. Estline sikret seg en tiårs eksklusiv rettighet til passasjerfergetrafikk mellom Tallinn og Stockholm.

Broen på «Viking Sally» slik den så ut på 80-tallet. Foto: Vasabatarna.se

Da leiekontrakten mellom EFFOA og Rederi Ab Slite gikk ut i 1990, ble fergen leid ut til Silja Line og omdøpt til Silja Star. Den gikk fortsatt i trafikk mellom Sverige og Finland. I 1991 ble skipet satt i trafikk mellom Vasa-Umeå og Vasa-Sundsvall. Samtidig ble skipet omdøpt til Wasa King.

I januar 1993 tok svenskene og esterne over roret. EstLine kjøpte skipet for at hun skulle gå i rute mellom Stockholm og Tallinn. Skipet fikk navnet MS «Estonia» og hadde sin første overfart mellom de to byene 1. februar 1993.

Skipets eierstruktur er noe komplisert. Den formelle kjøperen i 1993 var Nordström & Thulin AB, men skipet ble registrert i selskapene E.Liini i Tallinn og Estline Marine Company LTD på Kypros. Det kyprotiske foretaket leide så ut fartøyet til sin estiske motpart, som fremleide det videre til Estline-rederiet, slik at det kunne gå under estisk flagg. Forklaringen bak denne strukturen var at de svenske investorene fikk et lån fra den europeiske utviklingsbanken i London for å kjøpe fartøyet, men at banken satte som krav at fergen måtte registreres i et land med et fungerende rettssystem. På dette tidspunktet oppfylte ikke den ferske staten Estland disse kriteriene, og skipet ble derfor registrert på Kypros.

Aftenpostens journalist forteller
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Håkon Letvik dekket forliset for Aftenposten:

«Faren jeg møtte på kaien visste ikke at fergen med datteren hadde gått ned»

Ensom stod den gamle mannen på kaien. Han var tidlig ute for å hente sin datter som hadde vært på tur til Tallinn med fergen «Estonia».

Mange møtte opp på Estline-terminalen i Stockholm for å ta i mot familie og venner som skulle ankomme med «Estonia» om morgenen 28. september. Men de fleste fikk aldri sine nærmeste tilbake.

- Håkon, kan du ta første fly til Stockholm? En ferge har gått ned i Østersjøen, sa sjefen.

Han ringte midt på natten. Vi skjønte begge at en ny fryktelig skipskatastrofe hadde skjedd. Fire år tidligere hadde vi begge jobbet med Scandinavian Star. Jeg var også passasjer om bord dagen før dødsbrannen.

Aftenposten-journalist Håkon Letvik dekket katastrofen fra Stockholm i 1994.

Vi visste derfor at det ville bli noen krevende, sørgelige og tunge dager i Stockholm.

Det svenske nyhetsbyrået TT hadde klokken 2 om natten sendt ut melding om at passasjerskipet «Estonia» denne høstnatten hadde gått ned i Østersjøen med rundt 1000 mennesker om bord.

Grytidlig tok jeg en drosje til Fornebu og deretter det første SAS-fly til Arlanda. Så gikk ferden i drosje rett til Estlines terminal i Stockholms havn.

På den ennå folketomme kaien traff jeg den gamle mannen. Han hadde ikke fått med seg morgennyhetene på radio og TV om at «Estonia» hadde forlist. To dager tidligere hadde han kjørt sin datter til kaien og sett henne vel avgårde.

Fortvilelse, vantro og sorg preget ansiktet hans da han forsto at «Estonia» aldri ville klappe til kai, og at datteren hans var blant de mange savnede. Han virket nå enda mer ensom enn da jeg først så ham på kaikanten. Og den litt kjølige høstdagen virket nå enda kaldere og tristere.

Litt etter litt fikk den gamle mannen selskap av andre pårørende. De strømmet til Estlines terminal, hvor dørene i mellomtiden var åpnet. Leger, psykologer og andre fagfolk hadde også kommet til for å ta seg av de pårørende. Inne i terminalen ble det gitt informasjon både til pårørende og til journalistene.

Noen av de pårørende delte sorg, fortvilelse men og så håp og glede med journalistene og de mange som fulgte ekstrasendinger på radio og TV. Flere av Stockholmsavisene kom også med ekstrautgaver om tragedien.

-Takk Gud, han lever. Vi har fått Michael tilbake, ropte familiemedlemmer som først var uten håp, men så fikk redningen bekreftet.

Problemet var at ingen hadde full oversikt – passasjerlistene var ikke fullstendige.

Og meldingen om hvem som hadde blitt reddet opp av de kalde bølgene kom sent og var mangelfulle. Fortvilelse og sorg spredte seg. Mange av Stockholms kirker åpnet sine dører, det ble holdt minnestunder og sørgegudstjenester – vissheten om en ufattelig katastrofe spredte seg.

Etter hvert kom også meldinger fra de mange redningshelikoptrene, noen også med journalister om bord. Det var døde mennesker de så ute i bølgene, bare noen få overlevende kunne reddes opp av det kalde vannet.

Fortvilelsen var ikke mindre på den andre siden av Østersjøen. 278 estere mistet livet i ulykken, og den estiske politietaten fikk en enorm jobb med å samle informasjon om savnede og overlevende, ofte med svært mangelfullt utstyr. Her klargjør politiinspektør Mart Koger oppslag som viser savnede passasjerer. Jobben gjøres med papir, saks og lim. (Foto: Küllike Rooväli)

I 1994 var mobiltelefon ennå ikke allemannseie, sms og internett hadde ikke blitt tatt i bruk av folk flest. Derfor tok det den gang mye lenger tid å motta, sende og spre informasjon enn det ville ha gjort i dag.

De første overlevende passasjerene, reddet opp av andre passasjerferger eller av redningshelikoptre, ble ut over dagen bragt inn til sykehusene Karolinska og Salgrenska.

Redningen av noen brakte håp til mange andre som måtte leve i uvisshet i flere døgn før de skjønte at alt håp var ute.

I fergeterminalen, på sykehusene og på flere politistasjoner var fagfolk i arbeid for å hjelpe sjokkskadde og sørgende pårørende. Fagfolkene hadde hentet mye lærdom av arbeidet etter Scandinavian Star-brannen.

Etter noen dager var alt håp ute - det som for mange skulle være en hyggelig tur med «Estonia», endte med tragedie og en mørk grav i Østersjøen. Og med fortvilelse og sorg for mange tusen pårørende, etterlatte, venner og kolleger.

«Estonia»s forlis er den største skipskatastrofen i Europa etter andre verdenskrig.

Les Aftenpostens artikler fra dagene etter ulykken:
29. september - 30. september - 1. oktober

Slik så Aftenposten ut 29. september 1994:

Slik jobbet vi
MS «Estonia» 20 år siden katastrofen

Det er 20 år siden passasjerfergen MS «Estonia» sank i Østersjøen. 852 personer mistet livet. Dette er historien om Europas verste skipskatastrofe i fredstid og de etterlattes kamp for å få svar.

- Hvem myrdet mamma?

Time for time

Radiotrafikken

Redningsaksjonen

Menneskene

Årsaken

Konspirasjonsteoriene

Etterspillet

Skipets historie

Han dekket forliset

Slik jobbet vi

Slik jobbet vi

Sofie Gran Aspunvik, Nina Selbo Torset og utvikler Per Byhring gjennomgår prosjektet kort tid før publisering.

Hva var det egentlig som skjedde da 852 mennesker mistet livet i Østersjøen en septembernatt i 1994? Hvorfor har aldri skipet blitt hevet og de omkomne hentet opp? Og hvorfor er det så mange etterlatte, pårørende og overlevende som mener at mange spørsmål fremdeles står ubesvarte?

Dette var den sentrale problemstillingen da vi begynte å jobbe med dette prosjektet i juli. Vi har hatt en ambisjon om å samle mest mulig informasjon om en av de mest dramatiske katastrofene i Skandinavias moderne tid, og presentere hendelsesforløpet, de menneskelige skjebnene, etterspillet, kontroversene, konspirasjonsteoriene, forskningen og skipets historie på en lett tilgjengelig måte. Motivasjonen er at leserne, og ikke minst nye generasjoner, skal få en forståelse av hvordan denne katastrofen endret våre naboland, skipsfarten og tusenvis av menneskers liv for alltid.

Journalist Robert Veiåker Johansen og fotograf Stein Bjørge fikk tilgang til den avlåste hallen der «Estonia»s baugbort oppbevares.

Vi har gjennomgått tusenvis av sider med ulike rapporter og utredninger, både offisielle og ikke-offisielle. Vi har undersøkt avhørsdokumenter, passasjerlister, tekniske dokumenter, dykkerrapporter, politiske betenkninger, videomateriale, bilder, lydopptak, historiske nyhetssaker, dokumentarer og mye mer.

Til grunnlag for arbeidet vi har gjort finnes med andre ord en lang rekke kilder, hvorav mange i seg selv bærer preg av imponerende og grundig arbeid. Deler av dette er utført på frivillig initiativ av mennesker som har hatt et brennende ønske om å belyse hva som skjedde – og om å minnes alle som mistet livet. Dette står det stor respekt av.

Sentrale kilder

Estoniasamlingen

The Joint Accident Investigation commission: M/S Estonia, September 28th 1994 - The final report

M/S Estonia accident radio transcript – Oona Räisänen

Analysgruppen för granskning av Estoniakatastrofen och dess följder: Rapport 1

Analysgruppen för granskning av Estoniakataastrofen och dess följder: Lära av Estonia: Del 1 - Del 2 - Del 3 - Del 4

The German Group of Experts: Investigation Report on the capsizing on 28th September 1994 in the Baltic Sea of the Ro-Ro Passenger Vessel MV Estonia

SSPA Research Report No. 134, 2008: Final Report – Research Study on the Sinking Sequence of MV Estonia

HSVA Report No. 1663: Research Study on the Sinking Sequence and Evacuation of the MV Estonia – Final Report

Statens kriminaltekniske laboratorium: Redovisningsrapport, analys av bild- og filmmaterial

Estoniakatastrofen, Kamedorapport 68: SoS rapport 1997:15 Socialstyrelsen.

Rikspolisstyrelsens Rapport 1995:8 Estonia studien

Utredning om transport av försvarsmateriel på M/S Estonia

Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga

Anders Björkman: The M/S Estonia Accident Investigation 1994-1997 and The biggest Fraud in Maritime History – News 2006-2014

Estline 28.09.1994

Gender, social norms and survival in maritime disasters

The Estonia Project

SVT: Uppdrag granksning - Militär smuggling på Estonia, 2004

TV4: Estonia - Livlinan som brast, 2002

SVT: Uppdrag granskning – Utredningsförbud av Estoniakatastrofen, 2004

Discovery: Zero Hour – The sinking of The Estonia

Norges offentlige utredninger 1999 - Søk etter omkomne

Artikler i arkivene til TT, NTB, Aftenposten, NRK.

Tilbake til hovedsiden