Storbritannia satser på vinden og havet for å redde klimaet

En versting på fornybar energi har de siste årene skjerpet seg med en blåsende og bølgende satsing. Men nå er den konservative regjeringen ute i hardt vær.

Denne offshore-vindparken i Den engelske kanal er en av mange vindparker som er dukket opp rundt den britiske kysten de siste årene.
Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
  • Denne artikkelen ble først publisert i 2015.

Man skal ikke mange år tilbake før fornybar energi var tilnærmet ikke-eksisterende i Storbritannia.

Fortsatt ligger landet ganske langt bak mange andre, men de siste ti årene har andelen fornybar energi mangedoblet seg, og passerte syv prosent i fjor (I Tyskland er tallet 11 prosent).

En stor del av grunnen til dette er satsing på vindenergi, både til lands og vanns. Det er over 6500 vindturbiner som produserer strøm til britene

Det er bare Kina, USA,Tyskland, Spania og India som produserer mer strøm fra vind enn britene.

– Tidligere hadde britene lite fornybar energi. De har fortsatt mye gass og kull, men de siste årene har Storbritannia økt sin fornybarandel vesentlig, selv om de har fått mindre oppmerksomhet om dette enn Tyskland, sier Tor Håkon Jackson Inderberg, forsker ved Fridtjof Nansens institutt.

Denne oversikten fra det britiske energi og klimadepartementet viser at de siste årene har vind utgjort en stor del av økningen av fornybar-produksjonen.

Tall fra britiske myndigheter viser også at den fornybare økningen fortsetter i 2015. For andre kvartal i år er økningen i vindkraft nesten 70 prosent sammenlignet med for et ett år siden, og solenergi-produksjonen er doblet i samme periode.

Og tidlig i november ga skotske myndigheter tillatelse til en flytende vindkraftpark utenfor Skottlands kyst, som Statoil står bak og som er verdens største i sitt slag.

Verdens første klimalov

Selv om Storbritannia har kommet halsende etter på fornybar-siden, er det på ett område de har vært ledende. Da Climate Change Act ble vedtatt i 2008, var det ingen andre land som hadde en slik lov.

Loven som hadde støtte fra alle de store partiene fikk bare fem motstemmer i parlamentet. Den sier at innen 2050 skal utslippene av drivhusgassene være 80 prosent lavere enn hva de var i 1990. Som en følge av loven er også en uavhengig klimakomite opprettet. Komiteen er rådgivende, men skal også følge med om myndighetene følger progresjonen som klimaloven legger til rette for.

På 10 år har andelen fornybar energi i Storbritannia økt fra litt over 1 prosent til 7 prosent.

Senere har klimalover dukket opp flere steder, og i disse dager jobber den norske regjeringen med å fremme en klimalov for Stortinget.

  • Klimaloven i Storbritannia er ennå ikke blitt ordentlig testet. Men jeg mener at det har ført til mer ansvarliggjøring av partiene, og det har også satt klima høyere på dagsordenen, sier Inderberg.

Les også: David Attenborough inn i kampen for for ren energi

Spenstig tidevannsprosjekt

Mens vindkraft, på land og til havs, er det som til nå har utgjort størst andel av fornybar satsingen, er det i Wales et annet heftig havrelatert prosjekt på gang. 1 milliard pund er det planlagt at skal brukes på en molo som skal fungere som et tidevannskraftverk i Swansea Bay.

Kritikere har kalt prosjektet galskap og peker blant annet på at strømmen som produseres vil være svært dyr sammenlignet med annen fornybar energi. Samtidig mener tilhengerne at dette kan være et pilotprosjekt som vil føre til teknologiutvikling og mange arbeidsplasser.

Slik er det tenkt at tidevannskraftverket i Swansea skal se ut ovenfra.

For å få prosjektet i havn er det likevel noen hindringer som må forseres; myndighetene må være villige til å komme med subsidier, og konsekvenser for det marine miljøet må undersøkes.

Men om det kommer opp å gå, vil 16 undervannsturbiner generere elektrisitet fra tidevannet. Over 150.000 husstander skal kunne bli forsynt av anlegget.

Og utenfor Skottland skal det John Fredriksen-eide selskapet Marine Harvest teste ut bølgekraft ved et oppdrettsanlegg.

Her kan du lese mer om hvordan bølge og tidevannsenergi fungerer.

Storbritannia får nå kritikk for å være defensive

Britene har også prøvd seg på en slags Energiewende - som i Tyskland. Storbritannia har som germanerne lenger øst inkludert vanlige folk i klimarevolusjonen ved å la dem installere subsidierte solcelleanlegg hjemme. Men i sommer kuttet den konservative regjeringen milliarder av kroner fra det prosjektet

Årsaken var ifølge miljøvernminister Amber Rudd at nå har prisen på fornybar energi sunket så kraftig, at den bør overleve uten subsidier. Det har ført til heftige protester.

I tillegg til kritikk fra Klimakomiteen har også tidligere visepresident i USA, Al Gore, kritisert regjeringen, ifølge Guardian

  • Jeg er overrasket over at støtten til fornybar energi reduseres, og jeg mener det er på tide at den britiske regjeringen returnerer til sin lederrolle på de viktigste moralske spørsmålene, sa fredsprisvinner Gore.

Ifølge Guardian har også tre solcelle-selskaper kommet i store økonomiske problemer på grunn av subsidiekuttet, og den konservative regjeringen har også fått en skrape fra FN.

Selv om Storbritannia først de siste årene har satset ordentlig på fornybar energi, har utslippene av drivhusgasser sunket jevnt og trutt de siste 25 årene.

Og for første gang siden rankingen startet for 12 år siden har Storbritannia havnet utenfor topp 10 i en Ernst and Young-rangering for hvor attraktivt det er å investere i fornybar energi.

USA og Kina topper listen.

Klimautslipp-mål

  • Storbritannia er med på EUs felles mål om å kutte 40 prosent i utslippene i 2030 med grunnlag i 1990-tallene. Hvordan det skal fordeles innad i EU er ikke bestemt ennå.
  • Klimaloven sier at i 2050 skal det være 80 prosent mindre utslipp enn det var i 1990.