India vil rammes hardt av klimaendringene – samtidig øker utslippene deres eksplosivt

Bare USA og Kina slipper ut mer klimagasser enn India. Og ingen store land har en like høy utslippsvekst som India. Men landet setter økonomisk vekst foran utslippskutt.

Viten er Aftenpostens satsing på forskning og vitenskap, der forskere og fagfolk fra hele landet bidrar med artikler.
  • Denne artikkelen ble først publisert i 2015.

Hver inder slipper ikke ut så mye klimagass. Men fordi inderne utgjør en sjettedel av verdens befolkning, er det bare USA og Kina som har større klimagassutslipp.

Men i motsetning til de andre store landene som lover å gjøre noe med klimagassutslippene, vil ikke India tallfeste hvor mye de skal kutte.

I grafikken under kan du se at Indias klimagass-utslipp har akselerert det siste tiåret.

Endret monsun og ekstremhete

Dette skjer samtidig som inderne er blant dem som vil merke klimaendringene mest på kroppen. Som mange andre land vil havstigningen etter hvert merkes langs den indiske kysten. Og allerede nå kan monsun-mønsteret være påvirket.

I sommer var det ekstremt hett i India, noe også regjeringsmedlemmer knyttet opp mot den globale oppvarmingen.

Hetebølgen med opp mot 47 grader i skyggen som tok opp mot 2500 liv i sommer fikk minister Harsh Vardhan til å si dette:

  • La oss ikke å lure oss selv ved å si at det ikke er en sammenheng mellom det uvanlig høye dødstallet fra hetebølgen og nok en monsun som ikke kom når den skulle. Det er ikke bare en uvanlig varm sommer, det er klimaendringer, sa han.
Under hetebølgen i juni India smurte disse relativt avkledde mennene seg inn med gjørme fra Ganges for å kjøle seg ned.

Royal Meteorological Society i Storbritannia har laget modeller som viser at klimaendringene i fremtiden vil gjøre monsunen enda våtere, at det vil endre seg hvor det regner, og at det vil bli vanskelig å forutse hvor regnet kommer.

Siden monsunen i India historisk sett har vært veldig stabil, kan dette få store konsekvenser for de mange bøndene i landet.

Monsunregnet tar også liv. I august døde over 200 personer som følge av flom og jordskred i India.

Ingen land har flere fattige

India har hatt en stor økonomisk vekst de siste årene, og hundrevis av millioner er løftet ut av ekstrem fattigdom. Likevel er det fortsatt hundrevis av millioner som er fattige, og rundt halvparten av de cirka 1,3 milliarder innbyggerne mangler ordentlige toalettfasiliteter.

– India er villig til å gjøre noe med klimaet så lenge det ikke går ut over målet om å utrydde fattigdom, sier Trude Rauken, som inntil nylig var klimaforsker hos Cicero.

Hun viser til at India har en ambisiøs klima-plan

– Men det gjelder å skaffe energi fort, og fornybar energi utgjør i dag bare en liten del.

– Hvordan forholder vanlige indere seg til klima-trusselen?

– Det er ikke et folkekrav å gjøre noe med klimaendringene. Det er middelklassen i de store byene som er opptatt av det. Fattige bønder har nok med å overleve fra år til år. Mange har ikke primærbehovene dekket, og da er det vanskelig å tenke på hvordan de skal bevare jorden til de neste generasjonene.

Vil Modi gjøre som Obama og Xi sier?

Indias statsminister Narenda Modi kom i fjor med uttalelser som fikk Guardian til å lure på om han egentlig er en klimaskeptiker.

Og i motsetning til for eksempel Kina har ikke India kommet med et mål om når de når utslippstoppen.

I vinter ga Indias statsminister Narenda Modi USAs president Barack Obama en ordentlig klem. Forhåpentligvis vil de etter Paris gjennomføre en ordentlig klimaklem.

India bruker den lave utslipp-per-innbygger-raten og at de trenger økonomisk utvikling, som argumenter for at andre land må ta den største utslippskuttbyrden.

Samtidig fremhever indiske myndigheter at også de har satt i gang en massiv fornybar satsing.

BBC trekker i en artikkel også frem at inderne har tenkt å doble produksjonen av kullenergi de neste fem årene. Det skal blant annet sikre at de rundt 300 millionene som i dag ikke har tilgang på strøm, skal få stikkontakter i hjemmet sitt.

Forsker Tor Håkon Jackson Inderberg ved Fridtjof Nansens institutt også på det enorme kraftunderskuddet i India, og at landet er veldig kullavhengig.

-Kull er en stabil energikilde. Sol og vind vil ikke fylle kraftbehovet like effektivt. Og man ser hver gang kraftunderskuddet slår ekstra hardt til, svekker det innfasingen av fornybar energi.

Men i år har Indias statsminister kommet med uttalelser som er mer klimavennlige. Han har blant annet sagt at India må ta en ledende rolle i kampen mot klimaendringer.

India har også, som Kina, inngått et samarbeid med USA om å bekjempe den globale oppvarmingen.

-India har vært enige i at noe må gjøres, men har tenkt at hvorfor skal de gjøre noe når USA og Kina ikke gjør noe. Men når de to andre landene nå faktisk gjør noe, vil det bli vanskeligere for India å si nei, sier forsker Trude Rauken.