«En granat ble sprengt inne i leiligheten»

Reidun Agnalt (86) var vitne til at panserskipene «Norge» og «Eidsvold» ble sprengt på Narvik havn den 9. april. «Jeg husker skrekken og fortvilelsen vi alle følte.»

Reidun Agnalt, 86 år, Oslo

Familien min bodde i Narvik. Vi våknet av skuddene som senket panserskipene «Eidsvold» og «Norge». Jeg var den gang 11 år, og husker skrekken og fortvilelsen vi alle følte.

I nabohusene kom det folk i alle vinuder for å prøve å skjønne hva som skjedde. Klokken var bare fem på morgenen, så de fleste i byen lå jo og sov. Vi var foreldre og fem barn.

Senere gikk vil til havna og prøvde å komme med en båt til Hamarøy, hvor vi hadde en eiendom. Men vi måtte bare gå hjem igjen, da en tysk offiser sto og ropte at all trafikk ut av byen var stoppet.

Kraftige sjøslag

Senere ble vi flyttet fra Framnes fordi det var for farlig å bo der, til en annen bydel. Det var jo ikke særlig bedre der, vi satt i kjelleren dag etter dag. Det var kraftige sjøslag 10. og 11. april, ca. 30 fly angrep havnen. Vi ble flyttet tre ganger innom byen.

Vi ble evakuert natten til 29. mai med en fiskeskøyte, så vi rakk å oppleve mye farlig og uhyggelig på de syv ukene.

Blant annet ble en granat sprengt inne i leiligheten, et halvt minutt etter at sistemann var kommet ned i kjelleren. Vi bodde da 11 personer i leiligheten.

Jeg håper at besetningen på «Norge» og «Eidsvold» vil få mer oppmerksomhet denne gangen. Det er en stor skam slik de har blitt forbigått ved tidligere markeringer. 277 mann gikk ned med disse båtene.