«Ut av toget strømmet det mange trøtte gamle menn. Dette var Regjeringen og Stortinget.»

Anne M. Seland syntes det var stas å se prinsessene da de kom til Hamar med tog den 9. april.

Anne M. Seland, 85 år, Hamar

Da krigen kom til Norge var jeg 10 1/2 år gammel og gikk i 4. klasse på folkeskolen. Vi bodde like ved jernbanestasjonen på Hamar. Da jeg våknet om morgenen tirsdag 9. april 1940 fortalte mor meg at det var krig i Norge og at skolen var stengt foreløpig.

Mor foreslo at jeg kunne gå ned på stasjonen etter frokost og se etter tog fra Oslo. Kanskje jeg fikk se prinsessene? Ja, det ville jeg. Det tok bare 5 minutter å gå til stasjonen. Der var det ikke mange mennesker. Etter kort tid kom det et tog. Ut strømmet det mange trøtte gamle menn. Det så ut som om de ikke hadde sovet hele natten. Mennene skulle videre til Festiviteten på møter fikk jeg høre senere. Dette var Regjeringen og Stortinget.

Stortinget samlet seg til møte på Hamar 9. april.

Prinsessene Ragnhild og Astrid så våkne og opplagte ut

Da mennene hadde forlatt stedet, fikk jeg øye på kongefamilien! Prinsessene Ragnhild og Astrid så våkne og opplagte ut, og småsprang omkring. Prins Harald sov på farens skulder. I løpet av kort tid dukket det opp en bil, antagelig Sigrid Sæhlies bil, som kjørte familien til Sælid gård i nærheten av Vang kirke. Jeg syntes at det var veldig spennende å se prinsessene siden de var omtrent på min alder og la lite merke til de voksne i følget.

Da jeg kom hjem fra stasjonen, fikk jeg høre at lillesøsteren min og jeg skulle dra til bestemor og være hos henne inntil videre. Hun bodde på en gård en mils vei fra Hamar. Jeg visste ikke da at kongefamilien passerte gården noen timer senere på vei til Elverum, fortsatt i Sigrid Sæhlies bil.

Den 11. april ble Elverum bombet. Fra stabburet til bestemor, 2 mil unna, kunne vi se lysene på flyene som kretset rundt tettstedet og flammer. Ikke tvil om at det var krig i Norge.